Противірусний та протибактеріальний, протипухлинний, гепатопротекторний, антисклеротичний, вітамінний, тонізуючий, загоювальний засіб — все це обліпиха. Завдяки високому вмісту антиоксидантів пришвидшує лікування хвороб, зменшує прояви хронічних інфекцій. Захищає, лікує та відновлює шкіру та слизові оболонки.
Обліпиха звичайна, або крушиноподібна (Hippophae rhamnoides), має цікаву родову назву латиною — вона складається з двох слів: блискучий і кінь. Це тому, що у Давній Греції коням давали гілочки і листя обліпихи, щоб у них була блискуча шерсть і для одужання після поранень. Обліпиха відома в медицині Давньої Греції, Римської імперії, Монголії, Тибету, Скандинавії, Балтії, у народів Сибіру і Алтаю.
Вона гоїтьвсі виразки, запалення слизових оболонок: виразки шлунка, стравоходу, 12-палої кишки, піхви і шийки матки, роту. Її використовували для лікування легень, розрідження і виведення мокротиння, оздоровлення печінки і суглобів, в разі шкірних захворювань.
Обліпиха належить до родини Маслинкові. У дикому стані в Україні росте в дельті Дунаю на пісках, а культивується по всій країні. Цвіте в квітні — травні. Плоди достигають на початку осені, але збирають їх після заморозків. Проморожені плоди зберігаються тривалий період. Кору беруть рано навесні; а листки весь сезон.
Розповідь почнемо з плодів та олії, яка в них міститься, як найбільш уживаної та смачної частини. Плоди надзвичайно багаті на біологічно активні речовини! Це вітаміни: C, E, F, K1, В (тіамін, ніацін, фолієва, пантотенова кислота), каротиноїди (лютеїн, зеаксантин, β-криптоксантин, каротини, віолаксантин, неоксантин). В 100 г м’якуша плоду є від 200 до 900 мг вітаміну С, а в цитрусових лише 50 мг.
Це антиоксиданти: каротиноїди, ізорамнетин, антоціани, флавоноїди. Вони захищають клітини від окисних пошкоджень, забезпечуючи профілактику раку, серцевих порушень, ускладнень діабету. Це також цинк, залізо, кальцій, селен, мідь. У м'якуші є і ароматична олія, яка дає плодам сильний і своєрідний аромат.
Це кислоти (яблучна, щавлева, лимонна, винна), феноли (елагова, ферулова кислота); фітостероли (ергостерол, стигмастерол, ланстерол, амірини, β-ситостерол, кампестерол, стигмастадіевол); флавоноїди (кверцетин, кемпферол, ізорамнетин, катехін, рутин, мірицетин), поліненасичені жирні кислоти, амінокислоти, гліцеролфосфоліпіди, пектини і пропектини, терпеноїди.
А для чого ж варто вживати плоди і олію?
Серцево-судинна система: для профілактики захворювань, запалення, пригнічення активації тромбоцитів (олія), зниження тиску та рівня холестеролу, підвищення стійкості до стресу, в разі стенокардії (покращує серцево-судинну функцію у пацієнтів з ішемічною хворобою).
Дихальна система та інфекційні хвороби: для полегшення кашлю, як відхаркувальне при застуді, астмі, пневмонії, для зміцнення імунітету, проти бактерій та вірусів. Сполуки плодів пригнічують грамнегативні бактерії, віруси грипу і герпесу.
ШКТ: для загоєння виразок ШКТ, покращення травлення, зниження ризику інфекцій травного тракту. Ймовірно, нормалізує секрецію шлункової кислоти та має захисні властивості проти виразки шлунка. Олія з насіння покращує симптоми рефлюксу. Насіння діє як добрий проносний засіб.
Печінка: зменшує запалення печінки; забезпечує захист печінки від впливу отруйних речовин, нормалізує печінкові ферменти; при цирозі значно знижує рівень колагену III та IV типів, ламініну, гіалуронової кислот та жовчних кислот (приймали 15 г екстракту ягід 3 рази на день протягом шести місяців) — отож, обліпиха ефективна для профілактики та лікування гострого ураження печінки та фіброзу.
Оздоровлення: проти весняної втоми, для уповільнення старіння, як полівітамінний засіб, для запобігання інфекціям та зміцнення імунної функції, як профілактика раку, для зменшення наслідків куріння. Споживання столової ложки пюре на день протягом 90 днів значно знизило рівень запалення та С-реактивного білка порівняно з плацебо. Уповільнює розвиток деменції у людей похилого віку.
Радіація: захищає від впливу УФ випромінювання, рентгенівських променів та загальної радіоактивності. Якщо очікуєте обстеження на КТ чи ПЕТ-КТ, рентген, особливо хребта, який несе значне радіаційне навантаження, то варто за якийсь час до обстежень і після них приймати обліпиху. Вона прямо захищає від рентгенівських променів, зменшує кількість пошкоджень ДНК.
Загоєння шкіри та ран: при опіках, травмах, пересадці шкіри, виразках, акне, екземі, дерматиті. Внутрішнє застосування також може живити шкіру та допомагати при різних дерматологічних проблемах. Олія зменшує набряк рани та полегшує біль. Олія блокує УФ випромінювання, а також має пом’якшувальну дію і сприяє регенерації тканин. Плоди також можуть бути використані для покращення стану волосся.
Зір: засіб для покращення зору та запобігання курячої сліпоти.
Діабет: в разі цукрового діабету знижує рівень глюкози. У пацієнтів з інсулінозалежним діабетом за 2 місяці вживання обліпихи і чорниці значно знизився рівень глікованого гемоглобіну.
Пухлини, рак: знижує частоту виникнення та ріст пухлин. Флавоноїди (кверцетин, кемпферол та ізорамнетин) контактують з раковими пухлинами і стримують їх розмноження. Обліпиха зменшує токсичність хіміотерапії, сприяє відновленню кровотворної системи після хіміотерапії, захищає кістковий мозок від опромінення. β-ситостерол помічний для людей з гіперплазією передміхурової залози.
Окремо варто сказати про олію — дуже цінну лікарську і косметичну сировину, з високим вмістом каротиноїдів, омега-3, -6, -7, -9 олій, рослинних стероїдів, вітамінів Е. Її застосовують для загоєння ран, опіків (сонячних і радіаційних), обмороження, лікування екземи, туберкульозу шкіри, лишаїв, трофічних та інших зовнішніх виразок як епітелізуючий і болезаспокійливий засіб.
Олія виявляє бактерицидну дію щодо багатьох інфекційних мікроорганізмів, зокрема у гінекології. Вона знищує або пригнічує бактерію Helicobacter pylori, яка часто стає причиною виразкової хвороби та можливого раку. Всередину олію приймають по чайній ложці 3 рази на день натще для загоєння виразок ШКТ, слизової стравоходу, в разі променевої терапії. Олія є ефективним засобом від проктиту, тріщин анусу, геморою, гаймориту (закрапувати в ніс), тонзиліту, пульпіту, періодонтиту.
Омега-7, або пальмітолеїнова кислота, міститься в олії у дуже високій, найбільшій серед усіх рослин, концентрації: 20-30%. Її багато саме в м’якуші, а не в кісточках, тому її можна отримати просто вживаючи ягоди. Ця кислота у рослинах майже не зустрічається. Виробляється в нашому організмі, є в печінці та у складі жирних кислот шкіри (4%), де сприяє зволоженню, омолодженню, відновленню шкіри. Олія обліпихи містить ситостерол і кампестерол, які зволожують, розгладжують шкіру, підвищують її еластичність. Тому ця олія дуже популярна в косметології.
Олії з омега-7, а це передусім обліпихова, досліджуються для лікування синдрому сухого ока, вагінальної сухості, атопічної екземи. Адже ця жирна кислота підтримує здоров'я клітинних мембран, зменшує запалення, полегшує стан хворих.
Вона також діє як ліпокін, тобто як жировий гормон: подорожує кровотоком і передає сигнали між тканинами та органами. М’язи і печінку «переконує» краще реагувати на інсулін. Це допомагає ефективно переробляти цукор та підтримувати рівень цукру в крові, покращує чутливість до інсуліну. Також омега-7 знижує рівень тригліцеридів та пригнічує системне запалення (знижує рівень С-реактивного білка). Це все дуже важливі якості для профілактики і лікування метаболічного синдрому, діабету 2 типу та серцево-судинних захворювань.
Не залишайте поза увагою і листя. Його збирають влітку, сушать у тіні, щоб зберегти його силу й аромат. Листя містить флавоноїди, каротиноїди, стероли, тритерпени. За загальним вмістом антиоксидантів (поліфеноли, лікопін, кумароли, β-каротин, вітамін Е, катехіни, елагова, ферулова кислота, кверцетин, кемпферол) листя не поступається плодам. Флавоноїдів (за кількістю і різновидами), вітамінів Е та С у листі більше, ніж у плодах! А за вмістом фенолів корінь обліпихи і насіння обганяють і листя, і плоди.
Екстракти листя мають антибактеріальну дію, противірусну, протизапальну, імуностимулюючу дію та здатність захищати клітини. Спиртовий екстракт плодів і листя має антиоксидантну дію і захищає від некрозу тканин.
Листя з квітами використовують при артриті, виразках ШКТ, подагрі та висипах; плоди з листям допомагають лікувати ревматизм та хвороби ШКТ. Сушене листя заварюють і п’ють як зміцнювальний чай. Він зміцнює імунітет, корисний хворим на рак простати і простатит. Листя помічне у випадку мієлоїдного лейкозу: уповільнює поділ ракових клітин і сприяє їх загибелі. Кора теж має протипухлинні властивості, з неї роблять спиртовий екстракт, яким лікують рак у комплексі з рентгенотерапією. Відвар кори або настій листя допомагає при діареї та інших розладах ШКТ. Відвар з плодів і гілочок застосовують від облисіння та випадіння волосся.
Тож якщо зберете жменьку листя обліпихи для чаю, чи купите хоча б пів кіло ягід на базарі та заготуєте їх на зиму — точно шкодувати не будете.