Бібліотека

АҐРУС: ЗАМІСТЬ ДІЄТИ, ПРОТИ ПУХЛИН

Цілющі властивості аґрусу спрямовані на відновлення обміну речовин в організмі, лікує запалення нирок та сечового міхура, поліпшує функції шлунково-кишкового тракту.

Людям, схильним до ожиріння, щоправда, якщо вони стежитимуть за собою і знатимуть міру в їжі, ягоди аґрусу доповнять і замінять будь-яку дієту. Його рекомендують дітям, особливо схильним до алергічних захворювань. Але аґрус протипоказаний хворим на діарею та ентерити.

Дуже хочеться, щоб аґрусу належне віддали люди похилого віку, ті, кому не дає спокою підвищений артеріальний тиск – аґрус його успішно знижує, регулює.

Аґрус корисний людям похилого віку у профілактиці закрепів, а також при малокрів»ї і кровотечах з носу, слизової порожнини рота та внутрішніх органів.

Відвар плодів використовують у якості болевтамувального і послаблюючого засобу при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, як сечогінний при захворюванні нирок та сечового міхура.

Вживання аґрусу перешкоджає утворенню пухлин. А готують із нього смачні ліки, скажімо, желе.

З ягід вичавлюють сік і в емальованому посуді, додавши цукру ( 850 г на л соку), нагрівають до цілковитого розчинення цукру. Після цього проціджують через марлю, переливають у той самий емальований посуд і уварюють до зменшення первинного об’єму приблизно третину.

Гаряче желе відразу ж розливають у стерилізовані банки і закривають. І смачний наїдок, і не менш смачні ліки готові.

Можна також приготувати смачне варення із аґрусу. Для цього беремо 600 грамів ягід, 400 г цукру, 1 склянку води. Ягоди очистити від насінинок, покласти на 3 години в холодну воду. Відкинути на друшляк, дати воді стекти. Потім знову залити холодною водою і на 10 год поставити в холодильник. Зварити сироп, покласти в нього ягоди, коли закипить – зняти миску на 2 години. І так ще чотири рази доводити до кипіння. Потім вийняти ягоди, покласти в банки, а сироп ще варити, доки загусне Тоді залити ним ягоди.

Ось такі смачні та цілющі ягоди дарує нам літо. Тож, беріть до уваги наші рекомендації і насолоджуйтеся аґрусом!