Бібліотека

Буряк звичайний

Українці високо цінують харчові та цілющі властивості багатьох овочів і розуміються на них. Картопля, наприклад, найкалорійніша і містить значну кількість вуглеводів, вважається другим хлібом в Україні. А от буряк, який посідає особливе місце в щоденному харчуванні, починає своєю першою літерою найшопулярніщу національну страву — борщ український. Пригадуєте: «сміх мене обгортає, коли в борщі буряка немає».

Але якщо зважити на те, що українці не тільки до борщу «запрошували» буряк, а й готували з нього безліч страв, і не тільки із самого коренеплоду, а й із гички, тобто молодих бурякових листочків, то можна впевнитись, що мудрі пращури, мабуть, добре знали, наскільки буряк корисний і необхідний людині.

Колись казали: «що за життя без буряка». Хоча ми і думаємо нині, що самого вмісту поживних та цілющих речовин наші прадіди так і не знали, бо ж не було у них лабораторій, які б визначили хімічний вміст буряка. Проте ми помиляємося. Тією лабораторією було життя і взаємоспілкування овочів з людиною, яка садила буряки, виводила нові сорти, розмножувала і споживала. Та не тільки споживала, а й лікувалася ними. Адже буряк, хороший поживний продукт, який забезпечує багато необхідних для здоров’я людини процесів.

Усі ми знаємо столовий червоний буряк, а наші бабусі навчили нас вибирати найчервонішнй. Вони знали, що саме той буряковий фарбник, беталін, а разом з ним клітковина й органічні кислоти, поліпшують перистальтику кишечника і діють послаблююче. А ще активно беруть участь у білковому обміні, сприяють зміцненню капілярів, знижують рівень холестерину в крові, регулюють кров’яний тиск і особливо корисні гіпертонікам як гіпотензивний засіб.

Буряк забезпечує наш організм і багатьма іншими вкрай необхідними для здоров’я речовинами. Про те, що він сприяє виведенню холестерину, вже було сказано. Отже, тому, хто регулярно вживає буряк, не загрожує склероз. Він послаблює спазми судин, регулює обмін речовин, поліпшує зір дорослим і дітям, позитивно впливає на функції статевих залоз у жінок і чоловіків, зарекомендував себе і як протипухлинний засіб.

Саме наші пращури, відчувши і перевіривши на собі, а не на лабораторних щурах протипухлинну дію буряка, давали онкологічним хворим щодоби до 200 грамів сирого, натертою на тертці буряка, або 100 грамів теплою соку. Щоправда, спробувавши буряковий сік, дехто може заперечити, що, мовляв, навіть у здорової людини він викликає нудоту, аж до блювання. А як же бути хворим? Проблема вирішується просто. Винайшли дуже простий метод видалення тих подразнюючих речовин, що викликають нудоту — витримували сік три години на холоді, а потім підігрівали і давали хворим. Такий сік вживали при гіпертонії, але до нього додавали ще й меду (одну столову ложку на склянку соку). Вживали по дві-три ложки чотири-п’ять разів на день.

Полікуйтесь таким чином тиждень-два — і побачите, як тиск нормалізується, Після перерви лікування варто повторити. А під час перерви їжте побільше страв з буряка. Добре лікує такий сік і дітей. Особливо, якщо додати до нього сік редьки та моркви.

Ми зараз дружно і небезпідставно нарікаємо на погіршення екологічної ситуації. Проте забуваємо чи не знаємо, що пектинові речовини, достатня кількість яких міститься в буряках, нейтралізують токсичні речовини, що утворюються в шлунку та кишечнику, а також зв’язують солі важких металів, виводять радіонукліди. І протистояти біді, яка нас підстерігає ззовні, зовсім просто. Варто лише щоранку не забувати з’їсти дві – три ложки бурячкової страви, яку вміли готувати ще наші бабусі, Ми ж, поспішаючи заштовхуємо в рот якийсь бутерброд і біжимо на роботу.

Все ж знайдіть трохи часу, візьміть бурячок, натріть його на буряковій тертці (бачте, і тут бурякова), покладіть у казанок чи каструлю, налийте трішки, буквально на дно, олії і поставте на вогонь. Нехай 15 20 хвилин потихеньку тушкується. А в цей час наріжте три-п’ять цибулин, підсмажте на сковорідці (теж з олією), додайте 2-3 ложки томату. Змішайте все це з бурячком і потушкуйте ще 5-10 хвилин. Спробуйте, яка смакота! А головне, яким вдячним буде ваш організм.

За кількістю йоду буряк також переважає інші овочі. Присутність йоду в організмі обов’язкова, адже він прискорює всі реакції і є дуже важливим каталізатором багатьох життєво важливих функцій. Не дивно, що його нестача різко знижує нашу фізичну і розумову працездатність.

Дуже багато в цьому овочі біологічно активних речовин. І власне вони, систематично потрапляючи в організм, зміцнюють його, тобто постійно лікують, запобігають різноманітним захворюванням. А якщо вже і захворіла людина, то саме біологічна активність буряка допомагає іншим лікам краще впливати на організм, а організмові боротися із захворюванням.

Вам потрібно заспокоїти зубний біль? Потримайте в роті кілька шматочків сирого буряка, і все минеться.

Не слід думати, що сирим овочем лікуються, а варений це лише наїдок. Соком вареного буряка, закапуючи його в ніс, лікують хронічний риніт. А також запалення гортані та слизової оболонки і лімфатичних набряків задньої стінки горла, тобто те, що лікарі називають ларингітом і фарингітом. Для цього полоскати соком вареного буряка двічі тричі на день, а то й частіше, особливо при охриплості або сухості в носоглотці. Цим же вареним соком змочували шматок полотна і клали на голову при головному болі. Коли варився буряк, а це було майже щодня, бо готували не лише борщі, а й різні салати, вінегрети, гарніри до риби, м’яса, яєць чи картоплі, то відвари не виливали, а промивали ними запалені очі або запалені ділянки шкіри. Зробіть своєрідний компресик, і запалення швидко мине.

Шкода, що нині рідко яка господиня зверне увагу на відвар. А він цілком заслуговує на те, щоб стати самостійним еліксиром життя. Недаремно він червоний, як кров. Буряк, зокрема його мікроелемент кобальт, відіграє важливу роль у кровотворенні, особливо в утворенні еритроцитів. Мало хто знає про те, що дуже цінні й цілющі листочки молодих буряків. Не викидайте їх, відрізаючи ботвину, а покладіть у борщ, суп або додайте до салату. Тим самим ви збагатите свій організм вітаміном С, якого в листі до 50 мг, та вітамінами групи В, а також каротином провітаміном А, який забезпечує людині добрий зір, молодість і красу.

І хочу знову повернутися до свіжого соку буряка. Його завжди цінували, бо знали: він добре допомагає при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки з пониженою кислотністю, бо сприяє стимуляції кишкової секреції. Допомагає цей сік і при запаленні легень, плевритах та гострих простудних захворюваннях. Аби позбутися цих недугів, дорослим дають по столовій ложці, дітям по чайній, три або й чотири рази на день за двадцять-тридцять хвилин до їжі.

Нині навіть вчені ретельно дослідили столовий буряк і виділили з нього кристалічну речовину — ацидоль — корисну при недостатній секреції шлунковою соку і порушенні жирового обміну в організмі. А також доводять, що ацидоль затримує ріст ракових пухлин. От якби ці досягнення науки були більш відомі людям. Щодня буряк на столі, і кожен без ліків почуватиме себе здоровішим.