Бібліотека

Білий, солодкий, корисний

Про лікувальні властивості цукрового буряка

Цукровий буряк називають «солодким золотом» України. У кулінарії всі види буряка – у пошані, як лікар, він приходить на допомогу при порушеннях роботи кишечника. Але у цій статті хочу наголосити і на менш відомих талантах буряка- цілителя.

Із цукрового буряка раніше варили борщ. Тушкували його, запікали у печі, а потім різали тоненькими кружальцями і подавали до столу, притрушуючи кропом, маком потовченим, і це був солодкий делікатес. Пекли пиріжки з чорною смородиною, калиною і цукровим буряком. Варили навіть вареники. На зиму буряк заготовляли дуже просто: терли на спеціальній терці і сушили, щоб до наступного врожаю були солодощі в домі. Коли варили взимку узвар, додавали отой висушений солодкий буряк. І знали, якщо гості «переберуть» спиртного, треба їм дати узвару, настояного три дні. Як же людина добре себе почувала! Цукру не додавали до узвару, а лише цукровий буряк.

Особливо корисний солодкий буряк молодицям. Жінки, котрі вживали буряк, ніколи не хворіли на фіброміоми, у них ніколи не було запалення яєчників, вони не знали, що таке кіста яєчника. Всі дітородні органи були здоровими, не спостерігалося загину шийки матки.

У таких жінок болючі місячні, вони не можуть завагітніти, а якщо вже вагітніють, то не здатні виносити дитину… Почастішали й пологи через кесарев розтин, а для малюка це дуже ризиковано: ДЦП, вади слуху, зору, тому що дитину акушери буквально витягують за голову, а натомість вона має виборювати життя природним шляхом.

Раніше ж жінки вживали багато страв з буряка – і шлунок, і підшлункова, кишечник працювали нормально. А нині люди нерідко скаржаться на проблеми з травленням. У такому разі порадити можна вживати варений чи печений буряк – він переможе атонію, закрепи.

Окремо слід пояснити про вживання цукру. Цукровий буряк- корисний і цілющий коренеплід. То чому ж ми маємо уникати цукру, зробленого з нього? Мені не раз доводилося « проводити» буряк з самого поля, де його викопують, і до магазина, де він стоїть у мішках. На заводах для відбілювання цукру використовують різні хімічні засоби. Так, розповідали, що на чотири чани з патокою привозять один самоскид негашеного вапна – така технологія. Коли цукор відбілили, очистили, його уражає мікоз – грибок. І цукор тане, як сніг навесні.

Щоб мінімізувати втрати і знищити грибок, до цукру додають хімічні засоби. А хіба ж для людини вони не отруйні? І ось, коли той цукор готовий, везуть його до магазину. Продавці, у свою чергу, щоб на цукрі був більший прибуток, ставлять поруч відро води, і цукор із величезним задоволенням її поглинає. А отой грибок від води стає мутантом, він перероджується і набирає такої сили, що потрапляючи у людський організм, стає дуже шкідливим. А найбільше – для підшлункової залози. Ось чому люди, котрі вживають багато цукру, стають хворими на цукровий діабет. Зверніть увагу всі, у кого сушить у роті, хто часто встає вночі мочитися, у кого виникають різні висипи на шкірі( бородавки, кератози), випадає волосся на голові, а там, де не потрібно, росте – усе це від пониженої функції підшлункової залози. А цьому сприяє, звичайно, цукор. У людини слабне зір, виникає варикозне розширення вен, судоми уночі, холодні руки, ноги. Одним словом, треба рятувати золотник – так називають.підшлункову залозу – центр гормональної системи. Щоб не заважати його роботі, треба обмежити вживання цукру, приймати його як ліки – в низькій, дозованій формі. Ну і не забувати про те, що колись його називали «солодким золотом» України – згадати старовинні рецепти і готувати так, щоб цукровий буряк був і солодким, і корисним.