Інформаційна лінія: +38 (044) 456-20-43
Інтернет магазин: +38 (095) 006-81-27
Час роботи: Пн-Пт: с 10.00 до 17.00

Бібліотека

Чабер — приправа і ліки

Така рослина як чабер комусь  може бути відома просто як духмяна приправа з пакетику, купленого у магазині, а хтось уявляє зелені симпатичні кущики у садочку, до яких чи не цілий рік можна навідуватись по запашні гілочки. Навесні у них з’являються нові молоді пагінці з вузенькими блискучими листочками, а влітку маленькі біло-рожеві квіточки, над якими увесь час кружляють бджілки. І аромат, який неможливо забути!

То й не дивно, що чабер був добре відомий ще древнім грекам і римлянам як приправа, лікувальний засіб і… афродизіак  (підсилювач потенції). Його застосовували за негараздів з травленням і за нервових розладів, щоб набратися сил і для знеболення. Стародавні римляни — поети, оратори, воєначальники — носили вінки з чабера, вірячи в його магічні здібності прояснювати свідомість, зберігати душевну рівновагу і покращувати пам’ять.

В епоху Ренесансу чабер вважався головним болетамувальним засобом. Вінком з чабера лікували головний біль і склероз. До того ж цією приправою замінювали дорогий і дефіцитний перець і називали «перцевою травою». 

Чабер інколи плутають з чебрецем. Обидві рослини багаті на ефірні олії і з давнини використовуються і як ліки, і як приправи. Вони дійсно родичі, бо належать до однієї родини — глухокропивові або губоцвіті(Lamiaceae). Але чебрець (російською — «тимьян») належить до роду Thymus, а чабер — до роду Satureja.

Батьківщина чабру — східні області Середземномор’я і Причорномор’я. Наразі він розповсюджений на всіх континентах крім Арктики. Налічується більше 30 видів чабру — це однорічні та багаторічні рослини, трав’янисті та кущі, які розрізняються як за виглядом, так і за смаком і ароматом.

Чабер садовий використовують не лише у сучасній народній медицині, його визнали офіційною лікарською рослиною у багатьох країнах. В медицині чабер застосовують за тахікардії, запаморочення, захворювань органів шлунково-кишкового тракту, циститу, метеоризму, гострих респіраторних інфекцій тощо.

Чабер в кулінарії

Приправа чабер має багато назв. В Грузії це кондарі, в Вірменії — цитрон, в Узбекистані — джамбуль, Молдові — чимбру, Болгарії — чубріца.

Чабер не тільки покращує смак страви, але і дезінфікує їжу, а також підсилює апетит. У кулінарії використовують свіжі або сушені листя і стебла. Чабер — могутня приправа, тому додавати його треба зовсім трішки, в гарячі страви — за 1-2 хвилини до готовності. Досвідчені кулінари додають цілі листочки чабру, не подрібнюючи, щоб уникнути зайвої гіркоти і не втратити його пряний смак і неповторний аромат.

Чабер класично використовують спільно з квасолею, горохом і іншими бобами. В Німеччині і Нідерландах його так і називають: «бобова трава». Бо чабер запобігає побічному ефекту цих страв — метеоризму.

Чабром можна приправляти салати, супи, запечені овочі, страви з м’яса і риби, домашньої птиці і дичини. Особливо добре він поєднується з телятиною і бараниною, з капустою і баклажанами. В багатьох національних кухнях чабер здавна застосовують для засолювання і маринування овочів, оскільки він має здатність вбивати шкідливі бактерії.

Тим, хто хоч раз був у Болгарії, напевно, запам’ятався особливий, незабутній смак багатьох місцевих страв, яким притаманна легка пряна нотка. Це смак чубріци — найпопулярнішої болгарської приправи, яку болгари додають всюди, крім тортів і чаю.

Болгарська  чубріца

5 чайних ложок морської солі, 5 чайних ложок сухого чабру, 4 чайних ложки паприки, 3 чайних ложки гострого червоного перцю, 3 чайних ложки підсмаженого кукурудзяного борошна, 2 чайних ложки  м’яти, 2 чайних ложки насіння коріандру. Змішати і зберігати в щільно закритому скляному посуді.

Курча з чабром

Одне курча, 2-3 столові ложки свіжого чабру, рослинне і вершкове масло, чорний перець. Розділити курча на порції, добре посипати і натерти листям чабру, полити рослинною олією і поставити в холодне місце на кілька годин. Потім порції курчати посолити, поперчити і запекти з вершковим маслом у духовці.

Тушена капуста з чабром

Невеликий качан капусти, скибка гарбуза (приблизно 200 г), одна морквина, одна цибулина, чотири помідори або томатний соус, 1 ст. л. натурального оцту; чабер, майоран, базилік, перець, сіль —  за смаком.

Капусту пошинкувати і добре перетерти руками, щоб пустила сік. Додати натерту моркву і гарбуз, вилити в суміш оцет. Добре перемішати і залишити на 2-3 години.  Додати обсмажену цибулю, помідори, чабер та інші спеції і тушкувати до готовності.

Сподіваємось, ці страви припадуть вам до смаку й принесуть здоров’ю користь.