Бібліотека

ЧИ ЇСТЕ ВИ СЕЛЕРУ?

На запитання, скільки ви клали селери восени, коли засолювали чи консервували огірки чи помідори, скептично усміхаєтесь і сприймаєте це як жарт, який ніяк не стосується вашого весняного стану. А вже із відповіді стає зрозуміло, як людина ставиться до селери, скільки її вживає вся родина та чому так за зиму виснажився організм. Деякі кажуть, що обходяться і без селери – кропом, хроном, смородиною чи часником. Але ж усі перелічені приправи потім викидають. Селера ж, поліпшуючи смакові якості засолених овочів, набуває сили та смаку й сама.
Її можна їсти просто так або використати як приправу до різних овочів, салатів, м’яса та риби тощо. Якщо не засолили селери вдосталь восени, то не біда. Цей овоч дуже добре зберігається, і його можна у свіжому вигляді використовувати протягом цілого року. Раніше, особливо в сільській місцевості, ослабленим після хвороби та фізично стомленим людям давали 1-2 ч. ложки соку селери тричі на день. І вже за 3-4 дні людина відчувала себе краще: тонус підвищувався, апетит поліпшувався.
Жінкам, у яких чоловіки були з надто округлими животами, сусідки жартома радили сіяти на городі більшу грядку селери. В цих жартах перевірена багатовіковою практикою правда. Селера допомагала схуднути тим, у кого був порушений обмін речовин, а ще – підвищувала чоловічу статеву діяльність.
У давнину вінками з селери нагороджували видатних людей, героїв-переможців. На словах це означало, що герою зичили бути фізично сильним, струнким, спокійним, розумним, приємним та неперевершеним чоловіком. Бо все це разом взяте таїв у собі сильний дух селери!