Інформаційна лінія: +38 (044) 456-20-43
Інтернет магазин: +38 (095) 006-81-27
Время роботи: Пн-Пт: с 10.00 до 17.00

Бібліотека

Чим багата горобина?

Чим багата горобина?

Яка українська осінь без цієї щедрої красуні! Неможливо відвести погляд її полум’яної вроди, тішать око її золоті листочки і кетяги коралових ягід.

Латиною горобина звичайна буде «Sorbus aucuparia». Тому не дивно, що речовина, отримана німецьким хіміком-органіком Августом Вільгельмом фон Гофманом в 1859 році з соку горобинових ягід отримала назву парасорбінова кислота.

Хоча її вміст лише 0,8%, але ця речовина виявляє серйозну антибактеріальну і антивірусну дію, спричиняючи загибель бактерій і порушуючи розвиток певних вірусів. Вона гальмує не лише ріст мікроорганізмів, а й грибів, зокрема плісняви.

То ж з метою профілактики можна з’їсти кілька свіжих ягідок, але не більше 3-5, бо в разі перебільшення дози парасорбінова кислота здатна викликати пошкодження нирок, спровокувати гастрит або токсичний гепатит.

Однак, після будь – якої термічної обробки (заморозки або нагрівання) парасорбінова кислота перетворюється в цілком безпечну сорбінову. І тоді можна повної мірою насолодитись усіма цілющими і корисними якостями ягід горобини. Це чудовий вітамінний засіб (каротин, вітаміни, РР, Р, С, групи В), джерело мінералів (залізо , йод, кобальт, марганець, мідь), пектинів, гірких і дубильних речовин, ефірних олій, яблучної, лимонної кислоти, фітонцидів. Горобина позитивно впливає на судини (знижує тиск і лікує атеросклероз), печінку (діє жовчогінно), шлунок (підвищує секрецію і кислотність шлункового соку), нирки (усуває сечокам’яну хворобу),помічна для жінок елегантного віку. Завдяки її ягодам можна позбутися ревматизму, поліартриту, геморою, закрепів, молочниці, бородавок, головного болю, безсоння, фарингіту, ларингіту та багатьох інших негараздів зі здоров’ям.

Отже, горобиновий сезон відкрито!

Наталя Земна

Поділитися: