Бібліотека

Чому гарбуз і пшоно подружилися

Нарешті дочекалося пшоно гарбуза. Вони давні друзі. І лише в поєднанні — смачний і корисний продукт харчування. А щодо оздоровчих властивостей — то це унікальна лікувальна пара, хоч і належать вони до різних видів рослин: гарбуз — до овочів, а пшоно — до зернових культур.

По-перше, гарбузова каша з пшоном — чудовий діагност. Раніше добре знали, якщо у когось із членів родини з’явилася після такої каші печія, то треба лікувати гіперацидний (з підвищеною кислотністю) гастрит. Тоді готували чай із м’яти — щоб пролікувати шлунок, зняти запалення та нормалізувати кислотність. По-друге, гарбузова каша з пшоном додавала сили, здоров’я. Адже пшоно — кровотворний засіб. Діє добре на печінку, особливо її кровотворну функцію. Тонізує шлунок, поліпшує його моторну функцію.

Пшоно — чудова профілактика онкозахворювань

З давніх часів в Україні знають, що пшоно має протипухлинні властивості. Цього принципу наші предки дотримувалися завжди і відзначалися козацьким здоров’ям. Бо той хто їсть пшоняну кашу з молоком, або салом, а в піст — із духмяною олією, капусняк із пшоном (а не з рисом, як полюбляють готувати сучасні господині), суп із пшоном (а не з вермішеллю, що одразу видно по талії), хто готує ковбаси-круп’янки, начинені пшоном, — у тих людей, у тій родині ніколи не хворітимуть на пухлини. Ні в кого навіть бородавка на з’явиться на тілі, не кажучи вже про фіброміоми чи, не доведи Боже, злоякісні новоутворення. Ось чим ми нині нехтуємо.

Секрети приготування

Зізнавайтеся, шановні господині, адже давно вже готували страву з пшоном? Кажете, нехай його кури їдять. А курка, виявляється, розумна, їсть залюбки. Бо пшоно позбавляє від курячої сліпоти (хвороба, коли тільки-но почне сутеніти — очі не бачать). Люди теж потерпають від цієї недуги та інших захворювань очей.

Пшоно допомагає поліпшити зір. Однак господині відмахуються. Мовляв, ніхто в сім’ї не їсть пшоняної каші. А ви приготуйте її смачно, щоб їли із задоволенням. Пшоно має розімліти. Колись горщик із кашею у піч ставили далеко, аж за каструлю з борщем, щоб пшоно «упріло». Не шкодували додавати масла. Недарма кажуть: «маслом кашу не зіпсуєш».

Мабуть, ви зрозуміли, яке диво дарує нам природа — пшоно. А в поєднанні з гарбузом — цією коморою вітамінів, мікроелементів, амінокислот — воно додасть нам усім здоров’я.

Наталя Земна