Бібліотека

ЧУДОДІЙНА СИЛА ЧОРНИЦІ

Мабуть, ні для кого не є секретом, що чониця покращує зір. Тому її рекомендують вживати людям, чия професія пов’язана із напруженням зору ( хто тривалий час працює за комп’ютером, пише, шиє тощо). Цю чорну ягоду добре їсти і телеманам, які цілими днями дивляться телевізор, напружуючи очі.

Крім того, ця ніжна соковита ягода сприяє нормальній роботі органів шлунково-кишкового тракту, кишечника, особливо у разі запальних процесів у ньому: усуває газоутворення, налагоджує перистальтику, позбавляє розладів, регулює процес травлення.

Люди здавна вживали чорницю також при катарі шлунку ( його запаленні) і при пониженій кислотності шлункового соку ( вона сприяє його підвищенню).

Лікуватися можна не лише ягодами, а й листям ( свіжим та висушеним), навіть стеблом. Адже всі частини рослини містять у собі багато дубильних речовин, глікозити, арутин, ефірні олії, аскорбінову кислоту, солі марганцю, заліза, хрому, міді. Наприклад, вміст цукру у крові знижують глікозити. Тому ліки з його вмістом необхідні при цукровому діабеті ( особливо при 1-му та 2-му ступенях цього захворювання).

Чорниця допомагає виводити камені з нирок, помічна при пієліті, уретриті, захворюваннях печінки і підшлункової залози.

Корисно їсти ягоди і дітям, які потерпають через нічне нетримання сечі чи біль у шлунку. Засоби, виготовлені з плодів чорниці та її листя застосовують при застуді, ангіні, грипі, а також при геморої, недокрів’і і лейкозі. Відвари, настої з чорниці та її листя вживають при подагрі, ревматизмі, коли хворіють суглоби. У сиву давнину стебла цієї лісової ягоди використовували навіть для лікування тифу!

Для зміцнення імунітету приготуйте такий настій: дві столові ложки ягід залийте двома склянками окропу, дайте настоятися 5-10 хвилин, процідить і вживайте по половині склянки чотири рази на день. Цей настій також пийте, коли втомлюються очі.

А взимку 100 г сухих плодів залийте півлітором води, прокип’ятіть, поки вони не зменшиться на третину і пийте для попередження захворювань на застуду та грип.

Використовуйте чорну соковиту ягоду як зовнішній лікувальний засіб у разі жіночих захворювань. При білях, запальних процесах у дітородних органах одну чайну ложку подрібненого листя або ягід залийте одною склянкою окропу. Дайте настоятися півгодини і процідить. Цей настій можна використовувати для спринцювання.

У лікуванні від захворювань шкіри ( псоріазу, мокрої екземи, лишаїв, гнійних виразок, опіків, ран) користуйтеся настоєм – ним обмивайте, протирайте хворі ділянки шкіри, робіть аплікації, примочки, компреси. Соком з ягід, розбавленим теплою водою, настоями з ягід полощіть ротову порожнину при запаленнях її слизової оболонки.

ля покращення зору, при перевтомі очей одну столову ложку чорниці залийте однією склянкою окропу, настоюйте 6-10 хвилин, процідить. Пийте по півсклянки чотири рази на день.

е відомий німецький лікар Кнейп казав: « Якщо сім’я вживає суницю, чорницю, в такому домі лікар не потрібний». Я думаю, що напередодні сезону чорниці варто взяти запам’ятати цій вислів і обов’язково взяти на озброєння все те, про що я вам написала. Любіть і бережіть себе!