Інформаційна лінія: +38 (044) 456-20-43
Інтернет магазин: +38 (095) 006-81-27
Время роботи: Пн-Пт: с 10.00 до 17.00

Бібліотека

Фіалка запашна

Фіалка запашна

Природа щодня дарує нам нові ліки. Скрізь – в лісах, серед чагарників, в парках та садах – показала свої тендітні синьо-фіолетові квіточки фіалка запашна. Ця маленька рослинка дуже цілюща!

Фіалка запашна (Viola odorata) прославилася як лікарська рослина ще за часів Давньої Греції. Їй приписували й неабиякі магічні властивості. У древніх галлів вона була символом невинності й скромності, нею посипали шлюбне ложе молодят. У Середньовіччі на землях Південної Німеччини влаштовували свято першої фіалки.

Серед значної кількості активних діючих речовин фіалки є сапоніни, які мають відхаркувальну, протизапальну й антимікробну дію. Є в рослині також сечогінні властивості й здатність регулювати водно-сольовий обмін.

Містить вона й антисептик – саліцилову кислоту. Тож, у першу чергу, фіалку запашну використовують при захворюваннях верхніх дихальних шляхів і легень. Її обов’язково додають до трав’яних зборів при лікуванні туберкульозу. При гострому та хронічному бронхіті для полегшення видалення мокротиння треба пити теплий чай з фіалки запашної.

Гарячий настій фіалки
Столову ложку подрібненої рослини залийте двома склянками окропу, настоюйте 2 год. Процідіть і пийте 2 дні по чверті склянки 4 рази на день. Настій зберігайте у холодильнику, перед вживанням підігрійте.

Раніше таким відваром рятували дітей від коклюшу (давали дитині по 1 столовій ложці кожні 2 години), з запарених вижимків додатково робили компреси на груди. Для дітей варто приготувати й сироп з квітів фіалки.

Фіалковий сироп

Повну чашку свіжої трави фіалки покладіть у пляшку, налийте 1/4 л гарячої води і настоюйте добу, процідіть. Відціджену рідину нагрійте до кипіння, додайте нову порцію (1 повну чашку) квітів фіалки і знову залишіть на 24 год. Процідіть, змішайте порівну з медом і давайте дітям по чайній ложці від кашлю.

Настоями із запашної фіалки добре полоскати горло при ангіні та інших запаленнях слизової оболонки верхніх дихальних шляхів. Можна змащувати герпетичні пухирці.

У разі подагри, поліартриту, болю в суглобах до болючих місць двічі на день на 1-1,5 години прикладають компреси із запареної трави фіалки. Усувається запальний процес, відтак зникає і біль. Щоб вивести з організму відкладені солі, обов’язково вживають ліки з фіалки і внутрішньо.

Теплий чай або холодний настій допоможе розчинити камені й вивести пісок при сечокам’яній хворобі та зняти набряки при деяких серцевих захворюваннях.

Холодний настій фіалки
Чайну ложку подрібнених квітів і трави залийте склянкою холодної води звечора, настоюйте до ранку. Процідіть і вживайте по чверті склянки 4 рази на день.

Для посилення діуретичної дії, фіалку можна використовувати в суміші з іншими лікарськими рослинами.

Сечогінні ліки

Столову ложку суміші рослин (фіалка запашна, стручки квасолі, рильця кукурудзи, листя мучниці та бруньки берези – усього порівну) залийте склянкою окропу, настоюйте 20 хв. Вживайте по 2-3 ст. ложки тричі на день.

Фіалка містить речовини, які заспокійливо діють на нервову систему. За нервового збудження та безсоння допоможе чай або холодний настій: він заспокоїть, забезпечить міцний сон, поліпшить роботу серця. Застосовують фіалку від посиленого серцебиття (тахікардії).

Отже, рослина додасть нам сил та допоможе подолати хвороби. Фіалка активізує роботу лімфатичних вузлів, тому ще й очистить організм від токсинів. Тим, у кого болить голова, радять вдихати цілющі пахощі фіалки, це добре допомагає.

Пам’ятайте, що фіалка запашна має легку послаблювальну дію, а передозування може викликати блювотну реакцію. В звичайних дозах протипоказань немає.

Зібрану й висушену фіалку зберігають у щільно закритому посуді, щоб не втрачати леткі ефірні олії. Варто пам’ятати, що рослина не зберігає свої властивості довго, тому не треба її збирати у великих кількостях.

Вже кілька століть у європейських країнах з квітів фіалки виготовляють смачні цукати для тортів, тістечок, пудингів. Свіжими квітами прикрашають десерти, салати, навіть холодні супи. Вони надають насиченого кольору та аромату джемам, напоям та лікерам. Спробуйте й ви здивувати своїх гостей! 

Наталя ЗЕМНА

Поділитися: