Інформаційна лінія: +38 (044) 456-20-43
Інтернет магазин: +38 (095) 006-81-27
Время роботи: Пн-Пт: с 10.00 до 17.00

Бібліотека

Кавун: смакуйте на здоров’я!

Кавун: смакуйте на здоров’я!

Велетенські й дрібні, червоні, жовті, білі, чорні, – та всі однаково соковиті, смачні й цілющі, бо це все – кавуни! Важко повірити, що нинішні солодкі здоровані – родичі дрібних і гірких диких уродженців Калахарі.

Соковиті, смачні смугастики смакують, мабуть, усім: і дорослим, і дітям, а ось купувати та їсти їх досхочу сьогодні наважується не кожен, побоюючись нітратів. Не вдаючись у тонкощі обирання безпечного кавуна, з’ясуємо, наскільки корисною є ця смакота.

Кавун звичайний (Citrullus lanatus) здобув цілком заслужену популярність в усьому світі. Відомі сотні його сортів, різноманітних за формою, розміром і забарвленням.

Люди оцінили предків кавуна ще понад 4 тисячі років тому: попри гіркий смак, це було джерело життєдайної вологи та корисних речовин. Довгий шлях окультурення розпочався в Давньому Єгипті. Араби здавна використовували рослину як лікарську, помітивши її здатність «очищати» тіло і виганяти хвороби. Але за умови регулярного вживання і тільки перед їжею.

В наш час до офіцінальних лікарських рослин кавун не належить. Але його цілющі властивості добре відомі. Лікарі часто радять їсти кавуни у разі багатьох проблем зі здоров’ям.

Чим же цінний кавун? Хоч м’якуш на 90% складається з води, він містить чимало корисних речовин. Серед них вітаміни, насамперед фолієва кислота (вітамін В9). Її в кавуні надзвичайна кількість. Сполука вкрай необхідна при виробництві червоних кров’яних тілець, не менш важлива при формуванні та підтримці у здоровому стані решти нових клітин. Користь від того усім: вагітним жінкам, дітям, чоловікам (для нормального сперматогенезу). Декілька скибок кавуна дадуть денну норму протиракового антиоксиданту – вітаміну С.

Позитивно на процес кровотворення та рівень гемоглобіну в крові впливає і значний вміст у кавуні органічного заліза. А за кількістю магнію кавун посідає перше місце серед фруктів та овочів. Цей елемент задіяний в процесах біосинтезу, має судинорозширювальну, жовчогінну, сечогінну дію, покращує моторику кишківника. Він нормалізує збудливість нервової системи, тож кавуни можна вживати як заспокійливий засіб. Люди, які отримують з їжею достатньо магнію, не знають серцево-судинних захворювань, хвороб щитовидної залози, атеросклерозу, цукрового діабету.

Червоного кольору кавуновому м’якушу надає пігмент лікопін. Цей потужний антиоксидант здатен запобігти розвитку ракових пухлин, серцево-судинних захворювань і багатьом іншим хворобам, спричиненим процесами окислення. Лікопін допомагає при чоловічому безплідді, уповільнює процеси старіння.

Вміст у м’якуші кавуна легко засвоюваних цукрів (до 13%) і води робить його цінним продуктом при хронічних і гострих захворюваннях печінки. Свіжі зрілі плоди кавунів насичені фруктозою більше, ніж глюкозою і сахарозою, тому в невеликих кількостях (до 200 г на день) корисні навіть у разі цукрового діабету. Для лікування інших недуг діабетичні хворі можуть цілком безпечно вживати сік із шкірок кавуна (по чверті склянки 4 рази на добу), який містить більшість того, що і м’якуш, але практично позбавлений цукрів.

А що ж лікують кавунами? По-перше, ласуючи, рідко хто зупиниться на одній скибочці, тож сечогінну дію відчували на собі всі. Завдяки їй сік і м’якуш кавуна застосовують при циститі, нефриті, пієлонефриті та при набряках.

Лужні сполуки кавуна регулюють кислотно-лужну рівновагу, тому він помічний при нирковокам’яній хворобі, якщо камені утворюються з уратних або оксалатних солей. Під дією кавуна конкременти стають більш розчинними і завдяки сечогінній дії вимиваються з організму у вигляді піску. Кавун – чудовий засіб від подагри, а ось у разі остеохондрозу, відкладення фосфатів – ефекту від нього не буде. При ацидозах різного походження позбутися печії допоможе склянка кавунового соку.

Лікують кавуном і жовчокам’яну хворобу, запобігають застою жовчі у жовчному міхурі.

Кавун – не просто сечогінний продукт. Він виконує очищувальну функцію, вимиваючи з організму всі токсичні речовини. Разом є загальнозміцнювальним засобом, оскільки клітковина м’якушу покращує травлення, мікрофлору кишечника. Налагоджуючи функції і моторику шлунка та кишечника, усуває закрепи.

Клітковина кавуна сприяє виведенню холестерину, а фолієва кислота у поєднанні з вітаміном С чистить судини. Для лікування і профілактики атеросклерозу вживайте щодня
по 1 – 1,5 кг свіжих кавунів.

З кавуном можна робити розвантажувальні дні двічі на тиждень або раз на 10 днів, залежно від рекомендації лікаря. Вживають не більше 1,5 кг кавуна, розділивши його на 5 прийомів. Така низькокалорійна дієта придатна для тих, хто хоче схуднути. Влаштовують також «кавунове голодування»: упродовж кількох днів (не більше 5!) харчуються лише кавуном. Цього часу вистачає, аби позбутися шлаків, зайвої рідини і солей.

Якщо влітку захворіли на ГРВІ, корисно інші напої замінити кавуновим соком.
Регулярне вживання кавуна призначають хворим на недокрів’я, недуги кровотворних органів (печінки, селезінки, кісткового мозку), у разі променевої хвороби. Раніше кавунову дієту призначали при інфекційних захворюваннях, навіть таких тяжких, як туберкульоз, черевний тиф, жовтуха, дизентерія, токсикоінфекція. З давніх-давен в народній медицині зрілі кавуни використовувалися для лікування злоякісних пухлин печінки, селезінки, лімфатичних залоз і особливо при лейкемії.

Проте необхідно зважати на те, що перетравлюються кавуни не в шлунку, а в кишечнику. Якщо змішати їх із їжею, яка потребує шлункового травлення, речовини кавуна швидко розкладаються й починають бродити. Відтак користі не буде ні від того, ні від іншого. Тож ласуйте кавуном лише до основного прийому їжі або за дві години опісля.

Поділитися: