Бібліотека

КАВУНИ

У кавуна цілюще все- шкірка, прошарка зелена між червоним м’якушем і зеленою шкіркою, насіння, бадилля і навіть коріння. В сиву давнину корінням кавуновим лікували онкологічні хвороби, рак молочної залози. Рецепт такого лікування втрачений народною медициною. Але далі продовжуються пошуки і  експерименти. І, дійсно-таки саме це підкреслює те, що наші мудрі пращури були дуже обізнані на лікуванні кавуном.  Адже кавун є не лише сечогінним продуктом, а й ще антитоксичним. Тобто, вимиває з організмі всі токсичні речовини. А разом з тим – загальнозміцнюючий засіб, сприяє підвищенню апетиту,  регулює обмін речовин, не збільшуючи ваги тіла,покращуючи функцію шлунка і  кишечника, його моторику і ще покращує флору у кишечнику.

Кавунову дієту раніше призначали  при інфекційних захворюваннях. Навіть таких тяжких, як  туберкульоз, черевний тиф, жовтуху, дизентерію, токсикоінфекції. А також кавуном лікували  серцеві, ниркові, печінкові, гастроентерологічні хвороби. Треба лише знати яку частину  як приготувати і  як споживати для того, щоб лікуватися, і не просто споживати кавун. То ось нагадую ще – м’якуш  кавуна має сечогінну дію. Тому використовуємо кавун при набряках, які супроводжуються серцево-судинними захворюваннями. Хворим призначають кавунову дієту, яка виводить з організму не лише надлишки рідини, а й підживлює печінку цукрами, які дуже легко засвоюються в організмі.  Вживання кавуна  дуже корисне при захворюваннях жовчного міхура.

Чистить кавун також жовчовивідні шляхи. Особливо при наявності піску і  каміння у нирках, а також у жовчному і сечовому міхурах. Якщо каміння фосфатне, тобто у вас остеохондроз, то кавун вам не дуже допоможе. А от якщо ви страждаєте на подагру,  відкладаються солі сечової кислоти урати, ось тут кавун – найнеобхідніший засіб, який допоможе вам зняти капкан з ніг, видалити весь пісок і камінці, які утворилися внаслідок порушення сольового обміну.

В кавунові міститься  так звана фолієва кислота. І є вітаміни особливо вітамін С. Фолієва кислота у поєднанні із вітаміном С чистить судини, тобто лікує атеросклероз. Тому що виводить холестерин і тому має антисклеротичну дію. Він корисний не лише тоді, коли склероз вже, а й ще дуже добре його вживати для профілактики склерозу.

Кавунову дієту призначають хворим при недокрів’ї , захворюванні кровотворних органів. В складі м’якуша кавуна міститься залізо.  Воно  і потрібно тим людям, у кого недокрів’я.

З давніх давен   в народній медицині дозрілі кавунові ягоди використовувалися для лікування злоякісних пухлин печінки, селезінки, лімфатичних залоз і особливо при лейкемії. А з коріння робили мазь. І коли утворювалася пухлина в молочній залозі – змащували її, втираючи. І таким чином, це був допоміжний засіб, який лікував пухлину молочної залози.  Для того, щоб усувати каміння із печінки, сечового  міхура  і нирок, потрібно використовувати шкірки кавуна, зчистити їх тоненько, нарізати невеличкими шматочками, висушити в тіні, а  потім можна досушити в духовці і подрібнити їх. Можна не варити – чайну ложку натщесерце вранці запити теплою водою з медом.

Тож, не пропустіть кавуновий сезон! Наснажуйтеся вітамінами. Адже попереду довга осінь і холодна зима!