Бібліотека

Коріандр посівний

Петрушка та селера знайомі майже всім, оскільки дуже часто їх вирощують на грядці. А от близького родича селери — коріандр — переважно знаємо не з городу попід вікном, а за базарними прилавками.

Вирощують же його ті, хто на власному досвіді переконався, наскільки необхідна ця рослина у харчуванні. Бо й справді коріандр — чудовий лікар. Він здатний запобігати багатьом захворюванням і просто сприяти зміцненню здоров’я.

Знають і цінують цю рослину з давніх давен. Навіть із санскритських джерел вдалось дізнатися, як шанобливо ставилась людина до цієї рослини. І потрапило насіння коріандру практично в усі країни світу. Перш за все люди відзначили його духмяність і через це присмачували ним м’ясні та овочеві страви.

Але були трохи подивовані, коли з цього насіння виростала трава з різким, дражливим запахом. А потім настільки призвичаїлись до нього, що у багатьох місцевостях без коріандру не уявляють собі столу ані влітку, ані взимку.

В Грузії цю рослину називають кінза, або кіндза, під такою назвою знаємо і ми це зілля, хоча подекуди в Україні ця рослина відома як кишнець.

Ми вже говорили про те, що спочатку різкий запах коріандру навіть відлякував людей. То вони спочатку й подумали: навіщо споживати те, що так неприємно тхне? Але почала поширюватися слава про величезні корисні властивості рослини, зокрема, вітамінні. Бо, скажімо, в листі коріандру міститься багато аскорбінової кислоти (вітаміну С), каротину (провітаміну А), рутину

Та повернімося до плодів цієї рослини — його дрібного круглястого насіння. В нього приємний солодкий запах, воно добре збуджує апетит і поліпшує травлення. І наділене неабиякими лікувально-профілактичними властивостями. Наприклад: лікує печінку і жовчний міхур, допомагає при метеоризмі, геморої. Коріандр, і відхаркувальний засіб, і має чималі антибактеріальні властивості, може боротися навіть з дифтерійним бацилоносієм як профілактичний засіб.

А готували ліки з коріандру таким чином: чайну ложку подрібненого насіння настоювали на склянці води. До речі, вода може бути як гарячою, так і холодною. Різниться тільки час, за який ліки набувають кондиції. Настій з гарячою водою готовий для споживання вже за годину, з холодною — через 10 годин.

Такі настої можна приймати всередину чотири рази на день по столовій ложці, зовнішньо — для полоскання ротової порожнини і обробки ран для їх швидшого загоювання — і в роті, і в шлунку. Ці ліки приходять на порятунок навіть породіллям, коли в них виникають тріщини на сосках. Тільки в цьому разі насіння (плід) коріандру краще настояти на рослинній олії.