Інформаційна лінія: +38 (044) 456-20-43
Інтернет магазин: +38 (095) 006-81-27
Время роботи: Пн-Пт: с 10.00 до 17.00

Бібліотека

Крокус — неодмінний супутник весни, а шафран збирають восени

Крокус — неодмінний супутник весни, а шафран збирають восени

Їх іще називають крокосами, брандушами, весниками. За давньогрецьким міфом, Меркурій випадково поранив свого друга Крокоса диском, і його краплі крові перетворив на ніжні квіти. У нашій уяві крокус — неодмінний супутник весни. Яскраві бузкові відтінки лісових крокусів дуже привабливі, їх витончена форма захоплює, вони ніби подаровані кожному з нас весняною природою. Рослинка дуже рідкісна. Знайти її у природі — неймовірна вдача. Але виростити собі на втіху зовсім не важко.

Інша назва рослини, шафран, арабського походження. Шафраном також називають найвідомішу і найдорожчу спецію у світі. Її виробляють з червоного рильця квітки і використовують для ароматизацiї та забарвлення кулiнарних виробів. Стравам вона надає неповторного аромату, смаку і помаранчевого кольору.

Шафран вирощують із цибулинок на плантаціях, зокрема у Ірані чи Марокко. Збирають квiти у жовтні-листопаді ще вдосвіта вручну і відокремлюють приймочки лише руками. Щоб отримати кілограм шафрану, потрібно 110-170 тис. квіток і майже 40 годин праці.

Шафран використовують як чай, парфуми та ліки. Вчені дослідили, що він має антиоксидантні властивості, допомагає подолати депресію і навіть зупиняє рак. У народній медицині шафран використовують як болетамувальний і сечогінний засіб, лікують коклюш, пневмонiю, біль у шлунку. Для цього роблять настоянку.

Настоянка шафрану

Чайну ложку рилець шафрану залийте 50 мл горілки (1:10) та  приймайте по 15 крапель тричі на день.

Поділитися: