Бібліотека

КРОПИВА-ЦІЛИТЕЛЬКА

Листя кропиви завжди було основою для приготування здорової, багатої на вітаміни їжі.  Це і свіжі салати, зелені борщі, яєчні, засоли, навіть соки. Особливо корисний ранньої весни свіжий сік кропиви. Готують її так. Промиті, облиті окропом листки пропускають через м’ясорубку вичавлюють сік і розводять кип’яченою водою у співвідношенні 1:3. Приймають по чайній ложці тричі на день перед вживанням їжі.

Щоб приготувати салат із кропиви, її треба промити і покласти на 3-5 хвилин у киплячу воду.  Потім відкинути на сито, додати круто зварене яйце. Кропиву краще брати молоденьку, не вищу за 7 см, таку, що має листя з червонуватим відтінком.

Колись без кропиви не обходилися в жодній сільській сім’ї. Курей годували кропивою, змішаною з вівсом, – вони тоді цілу зиму несли яйця. Молода кропива підвищувала надої коров’ячого молока. Якщо в молоко покласти листя кропиви, то воно довго не кисне. Довше зберігаються також свіжа риба й м’ясо, покладені в кропиву. З волокна кропиви плели рибальські сітки, ткали мішки.

В Україні росте понад двадцять видів кропиви, один із них – собача кропива серцева. Її ще називають глухою кропивою, сердечником волохатим. Ця рослина має пряме чотиригранне стебло, округлі або яйцеподібні черешкові листки. Дещо нагадує кропиву дводомну, але хоч і пухнаста, та не «кусається», бо ворсинки не містять мурашиної кислоти. Тому на дотик листки м’які, приємні. Та й дію має серцева кропива м’яку, а нервову систему заспокоює краще, ніж славнозвісний корінь валеріани та конвалія лікарська. Знадобитися може кропива як хворим на серце, так і гіпертонікам. Особливо хороші результати дає ця рослина в початкових стадіях гіпертонічної хвороби та при базедовій хворобі. Гіпертоніки можуть додавати щоденно один-два її листочки  до своїх чаїв та напоїв.

Від підвищеного нервового збудження зарадить одна столова ложка подрібненої рослини, завареної як чай склянкою окропу, пити треба по 1/3 склянки тричі на день. До кропиви серцевої можна додати стільки ж меліси, яка ще й заспокоює головний біль. Кропива серцева, зібрана під час цвітіння, має властивості регулювати( поновлювати) місячні. Жінкам старшого віку у клімактеричному періоді ця рослина просто необхідна, до неї треба додати рівну частину трави материнки, особливо якщо є припливи. Чоловіки під час нервового збудження, простатиту ( особливо гіпертрофії простати) можуть вживати чай з кропиви.

Зовнішньо кропиву серцеву застосовують, подрібнюючи свіжі листочки й прикладаючи їх у вигляді кашки на запалені місця. Так само лікують гнійні виразки. Соком змащують свіжі рани.

Найбільшу силу собача кропива серцева має під час цвітіння. Тож намагайтеся не пропустити саме цей момент і заготувати для своєї сім’ї траву від нервів.