Бібліотека

НА ЗДОРОВ’Я І ДЛЯ ЗДОРОВ’Я ЇЖТЕ СОЧЕВИЦЮ

Скажіть, у кого нині з нашим способом життя, генно-модифікованими продуктами, забрудненим повітрям, ґрунтом, водою може бути здорова печінка?

На допомогу прийде сочевиця і страви з неї. Бо саме ця рослина лікує печінку, налагоджує її жовчотворну функцію, циркуляцію жовчі, усуває запальні процеси. Тож внаслідок вживання сочевиці зникає застій жовчі і не утворюється жовчокам’яна хвороба.

А візьмемо таке захворювання нирок, як пієлонефрит. Сочевиця має м’яку позитивну дію на функцію всієї сечостатевої системи, ї боби усувають запалення сечостатевої системи та покращують її функцію. Отже, вони є профілактикою сечокам’яної хвороби. Люди, які вживають сочевицю, можуть захистити свій організм від нефритів, пієлонефритів, простатитів та сечокам’яної хвороби.

Наприклад, у болгар страви з цих смачних бобів присутні на столі у кожному домі. Це й не дивно, адже в цій країні сочевицю можна купити в будь-якому магазині. Можливо, цей народ надає їй перевагу, оскільки вона запобігає атеросклерозу. Власне, небагато є продуктів, які роблять судини еластичними і чистять їх від холестерину.

А якщо здорові судини і нормальний кровообіг, то можна уникнути гіпертонії. Бо однією з причин її виникнення може бути хвора серцево-судинна система. Тож, щоб серце ваше не хворіло, їжте сочевицю на здоров’я.

У разі захворювань легенів, їх нагноєнні, туберкульозі народна медицина здавна пропонує вживати сочевицю. Окрім того, смачні маленькі боби сприяють швидкому зростанню кісток. Тому їх корисно вживати тим, хто травмувався, у кого були переломи кісток, а водночас ушкоджені м’язи та судини. Усе це швидко та ефективно відновлює сочевиця, яка робить кісткову тканину міцною, а м’язи та судини – здоровими.

 У сочевиці –  здоров’я            

У народі кажуть: « Усе нове – це добре забуте старе». Нині забута одна з найкорисніших культур, яку наші предки з давні-давен використовували у стравах – це сочевиця.

Належить вона до родини бобових. Її плоди містять 24,5% білків, 53,7% вуглеводів, калій, який потрібний для роботи серця, залізо – для кровотворення, майже всі вітаміни групи В ( В1,В2,В6,В12), які необхідні організму для того, щоб людина була здоровою і красивою. Сочевиця добре засвоюється організмом. Зелені плоди вживають сирими  і вареними, а дозрілі – лише вареними. З цієї культури можна приготувати різні дієтичні страви для тих, хто страждає на гастрити, в тому числі гіперацидні, виразку шлунка, дванадцятипалої кишки, гепатити ( вірусів А,В,С), холецистит, пієлонефрит, а також на гіпертонію та ревматизм.

Виразки шлунка, дванадцятипалої кишки частіше за все є хронічними захворюваннями. Важкі загострення бувають навесні та восени. Саме в ці пори року варто якомога більше їсти цілющих страв із сочевиці. Вони попереджають натсупні загострення виразки шлунка та дванадцятипалої кишки. Якщо навесні вживати багато цієї рослини, то восени виразка не загостриться. А якщо загострення хвороби виникло восени, їжте взимку страви із неї, – і навесні загострення також не буде, виразка не відкриється.

Дітям, які погано ростуть, завжди давали сочевицю. Оскільки вона зміцнює кісткову тканину.

Останнім часом поширилися випадки захворювань на гепатити С,В,А та інші вірусні інфекції. Ліки, які знищують вірус, знайти складно. А отже, потрібно зміцнити організм і підсилити імунітет для того, щоб надати йому сил у боротьбі з небезпечними для життя хворобами. При  гепатитах організм набирає сил саме внаслідок вживання сочевиці. Тож, прислухайтеся до наших порад, шукайте сочевицю і обов’язково включайте її до свого раціону.  І будьте завжди здорові!