Інформаційна лінія: +38 (044) 456-20-43
Інтернет магазин: +38 (095) 006-81-27
Час роботи: Пн-Пт: с 10.00 до 17.00

Бібліотека

Народні засоби від високої температури

Застуда чи грип нерідко супроводжуються підвищенням температури, а разом з нею приходять втома, знесилення, виснаження, головний біль, біль у м’язах тощо. І народна, і офіційна медицина погоджуються, що в такому випадку необхідно пити більше рідини – морсів, чаїв, натуральних соків. 

Жар зневоднює організм, спричиняючи подальше підвищення температури, а з сечею та потом виводиться чимало тепла та токсинів. Як пиття годиться й звичайна вода, але рослинні напої мають до того ж потогінну, антибактеріальну і жарознижувальну дію. 

 

Найперше, що допоможе збити температуру – це рясне потовиділення. Дуже ефективним народним засобом є настій з квітів липи:

5 ст. л. залити літром окропу, дати настоятися кілька годин, процідити, додати трохи меду і вживати теплим по склянці.

 

Можна заварювати липовий цвіт як чай (1 ч. л. на склянку окропу), його приємний смак подобається навіть дітям.

 

Ніяк не можна забути і про узвар – цілющий і смачний. В нього можна покласти сушені груші, яблука, родзинки, чорнослив, курагу, суниці. Але його незмінний інгредієнт –груша, своєрідний фруктовий антибіотик, особливо помічний, коли людину лихоманить, мучить спрага, виникають розлади шлунково-кишкового тракту.

 

Можна порівняти з антибіотиком і дію базиліку:

1 ч. л. листя залити склянкою крутого окропу, настоювати 5 хв., пити по чверті склянки 4 рази на день.

 

Чудовий засіб – відвар плодів кизилу. Він діє як  жарознижувальний і сечогінний засіб, добре виводить надлишки рідини з організму:

3 ст. л. ягід на 1,5 склянки окропу, тримати на малому вогні або водяній бані 25-30 хв., процідити і вживати по півсклянки тричі на день. 

 

Влітку, сподіваємося, ви запаслися листочками чорної смородини. За перших ознак застуди чи  грипу – заваріть духмяного чаю. У листі стільки ефірних олій, воно таке приємне, що і апетит підвищить, і настрій. Із ягідками, навіть сухими чи замороженими, чай ще смачніший і швидше вгамує запальні процеси в організмі.

 

Багаті на вітамін С перетерті з цукром ягоди смородини, калини, а також шипшина. Її заварюють і настоюють кілька годин. До приємного з легкою кислинкою напою можна додати мед. 

 

Вже за 30-40 хвилин принесе полегшення чай з лимону: лимон порізати, додати трохи цукру, а за 5 хвилин – мед і гарячу воду. Пити маленькими ковтками, вдихаючи запах ефірних олій. 

 

Журавлина є природним протизапальним і жарознижувальним засобом. Її треба перетерти з цукром, залити окропом, дати настоятися і пити упродовж дня при температурі, ангіні, застуді.

 

Ромашка – не тільки гарна квітка, але й чудове жарознижувальне:

1 ч. л. квітів ромашки заварити склянкою окропу, процідити і пити по півсклянки декілька разів на день.