Бібліотека

Ніжна красуня печіночниця

Печіночниця – дивна рослина і зовсім не примхлива, не вимагає особливого догляду.  Здатна вистояти проти посухи і зимових морозів, тому багато садівники так її люблять. Крім того, «синьоока»  квітка цілком комфортно почуває себе по сусідству з іншими рослинами, що дозволяє використовувати її в ландшафтному дизайні. Справжнє визнання печіночниця знайшла лише в народній медицині. Те, що листи в неї за формою нагадують печінку, зіграло основну роль у спробах використати її при хворобах печінки, оскільки, згідно середньовічному вченню про сигнатури, кожна трава своїм виглядом або кольором оповіщає, проти недуг якого органу вона допомагає. І дійсно, правильно приготований чай з печіночниці ефективний при хворобах печінки і жовчного міхура, при жовчнокам’яній хворобі. Крім того, цей чай вживають при подразненнях гортані і хворобах легень. Це застосування грунтується на здатності анемонінів пригнічувати розвиток туберкульозної палички. Чай з печіночниці: 1-3 чайні ложки сушеної трави (у свіжому вигляді застосовувати ні в якому разі не можна!) заливають 1/4 л холодної води і витримують в такому стані 10 годин. Після проціджування чай злегка підігрівають і п’ють непідсолодженим невеликими ковтками кілька разів протягом дня.

ВАЖЛИВО.  Незважаючи на те, що рослина має лікарські властивості, вона отруйна.  А тому, народна медицина  радить не вживати свіжої трави! Приймати тільки у призначених дозах, інакше можуть початися захворювання шлунку. Попередньо проконсультуйтеся з лікарем! Ось така вона, ніжна, тендітна квітка печіночниця!