Бібліотека

Оберігає … бузина

Про лікувальні властивості цієї рослини знали ще наші мудрі пращури і свої знання передавали з покоління в покоління. Наприклад, з давніх давен кущі бузини люди садили біля хати як оберіг ( та й зараз висаджують на обійстя), лікувалися ними, насамперед, від «падучої хвороби» ( епілепсії), закрепів. Брали одну столову ложку подрібнених листочків, заливали одною склянкою окропу, настоювали і пили, аби нормалізувати функції травних органів, нормалізували роботу шлунку та кишечника. Ми, образно кажучи, добре засвоїли «урок» предків, перейняли їхні знання та вміння і так само, як і вони колись, використовуємо цей диво-кущ собі… на здоров’я.

І не лише при «падучій хворобі», а як добрий загальнозміцнюючий засіб, що підсилює ( збуджує) гормональні залози. Коли людина тривалий час хворіє, і такі залози працюють понижено, лікарі, як правило, виписують хворим гормональні препарати. Навіщо? Адже можна скористатися добрими помічниками – дозрілими чорними ягодами. Із них вичавлюють сік і п’ють. Завдяки такому лікуванню гормональна система ( щитовидна і підшлункова залози, наднирники) працюватимуть добре. До речі, недозрілі плоди краще лікують кишечник при проносах, а дозрілі – навпаки, при закрепах.

Запасіться бузиновим листям, ягодами, корою. Чорні ягоди, наприклад, зривайте з плодоніжками ( цілими кетягами), помийте і висушіть.  Потім відділіть плоди від плодоніжок і зберігайте цілу зиму.

Здавна знали: дуже корисно пити чай з ягід бузини. Такий напій покращує стан при паралічах( наприклад, після інсультів). А якщо у вас грип, ангіна або ви недолікували застуду і продовжуєте кашляти, або у вас подагра, артрит, цукровий діабет, ревматизм, захворювання нирок, теж допоможе настій із бузини. Це добрий потогінний, жарознижувальний засіб, який, до того ж, підсилює захисні сили організму. Треба одну столову ложку сухих квіток залити одною склянкою окропу ( плоди можна 1 хвилину проварити на слабкому вогні), настояти 20 хв. Процідити, можна додати половинку чайної ложки меду. Пити по чверті склянки чотири рази на день за 15-20 хв. до вживання їжі.

А якщо необхідно почистити кров (коли на шкірі виникають фурункули, чиряки), тоді щодня вживають по одній склянці свіжого соку з ягід бузини з одною столовою ложкою меду ( за три-чотири прийоми).

При застуді, грипі одну столову ложку висушених плодів заваріть 1 склянкою окропу, настоюйте 20 хвилин, процідіть, додайте одну столову ложку меду і вживайте по чверті склянки чотири рази на день. Це чудовий потогінний засіб.

Щоб позбутися кашлю, одну столову ложку ягід( ще краще – квіток) залийте 0,5 л окропу, закутайте, настоюйте 30 хв. ( можна й більше). Потім процідіть і пийте настій теплим по одній-дві склянки на ніч перед сном. Можна підсолодити медом, цукром або додати молоко.

Листя бузини використовуйте як зовнішні ліки. Назбирайте наймолодші листочки і заваріть у молоці. Це чудовий протизапальний засіб при опіках, фурункулах, запрілостях у дітей і дорослих. Аби полегшити біль у разі гемороїдальних вузлів і якнайшвидше позбутися хвороби, у молоці заваріть бузинове листя, потім змастіть його медом і прикладайте до гемороїдальних вузлів.

Відвар квіток допомагає при болю у серці, частому серцебитті, міокардиті. Одну столову ложку ягід заливають одною склянкою окропу, кип’ятять близько 10 хвилин на слабкому вогні, проціджують. П’ють по половині склянки три-чотири рази на день до вживання їжі.

А щоб приготувати тонізуючий напій, дрібно поріжте сім наймолодших бузинових листочків, залийте одною склянкою води і прокип’ятіть 7-10 хвилин. Пити можна до або після сніданку. Такий напій помічний також, коли приготовлений із сухого листя. Якщо не встигли зібрати його у травні-червні, можна зібрати навіть зараз.

Лікує і кора бузини. Щоб лікуватися від склерозу, позбутися болю в ділянці серця, полегшити стан при тахікардії, задусі заспокоїти збуджену нервову систему, одну столову ложку подріненої кори залийте однією склянкою окропу, прокип’ятіть 15 хвилин на слабкому вогні, настоюйте 30 хвилин, процідіть. Пийте по одній столовій ложці тричі на день.

При головному болю приготуйте інший настій: одну столову ложку сухих квіток залийте 1 склянкою окропу і настоюйте 20 хвилин. Якщо це плоди, то прокип’ятіть їх 1-2 хв, процідіть ( можна додати одну чайну ложку меду). Пийте по чверті склянки чотири рази на день.

Як послаблюючий засіб: дві столові ложки подрібненого листя залийте одною склянкою окропу, додайте одну столову ложку меду і поставте на 1-2 хвилини на слабкий вогонь. Пийте по чверті склянки три-чотири рази на день після вживання їжі.  Бережіть себе і бувайте здорові!