Бібліотека

Оксалати у сечі

Оксалати у сечі. Цей напис, виведений від руки, досить часто ми бачимо у     результатах аналізу сечі. Але чомусь мало хто з нас приділяє цьому словосполученню належне значення. Втім, якщо  при проведенні кількох повторних аналізів виявляється стійке виділення із сечею кришталів оксалату кальція ( оксалурія), все ж варто замислитися про повне обстеження. Адже це може бути першою ознакою серйозних порушень роботи нирок.

Найчастіше оксалати з»являються у сечі при дієті, багатій на солі щавлевої кислоти. Втім, є достатня кількість людей, у яких ця ознака вродженого порушення обміну щавлевої кислоти. Це захворювання – дисметаболічна нефропатія – частіше проявляється запальними  хворобами нирок та сечокам’яною хворобою. Розлад пов’язаний із порушенням виділення нирками речовин, що підтримують у нормі солі щавлевої кислоти( оксалати) у розчиненому стані.

Специфічних ознак у цього захворювання немає. Найчастіше воно пропускається ще у дитинстві, коли малечу із періодичними болями у животі та ознаками шкірної алергії лікують від глистів та  дисбактеріозу. Але чомусь зовсім не звертають увагу на наявність оксалатів у загальному аналізі сечі. А дарма. Адже вона має насичений колір, до того ж її добовий обсяг значно зменшується. Паралельно можуть виявитися  захворювання жовчовивідних шляхів та  вегето-судинна дистонія. А при прогресуванні хвороби може розвинутися гломерулонефрит.

Отже, які  причини виникнення оксалурії… Треба зазначити, що ця недуга зустрічається приблизно у половини хворих на нефролітіаз. І, зазвичай, супроводжується пієлонефритом. Крім того, причинами появи оксалатів у сечі можуть бути також  запальні процеси у кишечнику, перенесені операції на кишечник, хвороба Крона, виразковий коліт, дефіцит вітаміну В6, надлишкове вживання аскорбінової кислоти.

Проявами оксалурії є підвищена стомлюваність, болі у животі, часте сечовиділення. Оксалати можуть самі виходити або їх видаляють операбельно.  Якщо ж утворюється камінець із солей оксалатів, то він настільки твердий, що його неможливо розрубати навіть сокирою.

А лікується хвороба дієтами. Саме тому при вибудовуванні дієтичного раціону для хворих на оксалурію варто пам’ятати, що введення із їжею продуктів, багатих на щавлеву кислоту, підвищує виділення оксалатів із сечею. Тому із раціону виключають продукти із підвищеним вмістом щавлевої кислоти та її солі: щавель, шпинат, буряк, боби, ревінь, інжир, петрушка, сливи, суниця, аґрус, чай, какао, шоколад. Джерелом виникнення щавлевої кислоти може бути желатин внаслідок вмісту у ньому глікоколу.

Виведенню оксалатів із організму сприяють яблука, груші, айва, листя грушевого дерева, винограду, чорної смородини ( у вигляді відвару). Відвари, що роблять на шкірці фруктів також підсилюють виведення щавлевої кислоти із організму. А для того, щоб в організмі не відчувалося дефіциту калію та магнію  вводять велику кількість несолодких фруктів та сухофруктів ( груші, чорнослив, курага).

Рекомендується – білий хліб, сало, олія, вершкове масло, сметана, картопля, цвітна та білокачанна капуста, молоко, сир, яйця, кисломолочні продукти, м»ясо, риба, птиця у відвареному вигляді, страви із круп, абрикоси, персики, кизил.

Дещо обмежують у раціоні поварену сіль та вуглеводи. А у період загострення захворювання необхідно обмежити вживання молока та молочних продуктів, які вміщують значну кількість кальцію. Натомість, варто збільшити добовий обсяг рідини ( до 2 літрів разом із соками свіжих овочів та  фруктів). Це попередить кристалізацію солей у сечі.

Дієти варто дотримуватися кожні 2-3 тижні із інтервалом у 3-4 тижні, упродовж яких рекомендована дієта №5 із обмеження вуглеводів до 300 грамів.

РЕЦЕПТИ НАРОДНОЇ МЕДИЦИНИ 

 

Народна медицина також може запропонувати безліч рецептів як позбавитися оксалатів у сечі.

  • Найдоступніший рецепт – чай із сушених яблук. Беремо 3-4 столові ложки сушених яблук, заливаємо півлітрою окропу і настоюємо у термосі 1-2 години. П’ємо по півсклянки 2-3 рази на день.
  • Гарним засобом для розчинення та виведення будь-яких камінців із нирок та сечового міхура вважається запечений гарбуз. Беруть гарбуз до 2 кілограмів, вирізають отвір  у тому місці, де у нього хвостик, наливають туди мед та ставлять у духовку мліти на повільному вогні до готовності 3 години. Печений гарбуз треба їсти натщесерце або як основну страву, або як додаткову, за годину до основної. Курс лікування – з осені до весни. Камінці мають розчинитися у пісок і вийти із сечею.
  • Чайна ложка подрібнених вусів винограда залити склянкою окропу, можна потримати на слабкому вогні – 2-3 хвилини, настояти одну годину. І пити по чверті склянки 4 рази на день. Можна заміст вусів винограду брати пагони ( 1 столову ложку).

Крім того, до ваших послуг фіткомпозиції «Зеленої планети» – ГЛОМЕРАН,  НЕФРОЛІК, ПОДАГРИН. Лікуйтеся і бувайте здорові!