Бібліотека

Овочева терапія

Осінь нам дарує щедрий врожай овочів. Здебільшого ми звикли до того, що вони постачають наш організм потрібними вітамінами. Але водночас усі городні культури наділені цілющими властивостями.

Помідори

Про лікувальні властивості цих гарних і смачних овочів знають далеко не всі. Натомість, помідори містять багато калію, який зміцнює серцево-судинну систему. Унікальна за складом клітковина помідора стимулює роботу жовчовивідних шляхів, перистальтику кишечника, налагоджує травлення, виводить з організму холестерин, а отже, є профілактикою склерозу, нормалізує обмін речовин в організмі, запобігає ожирінню. Це легкий сечогінний засіб. Помідори підвищують вміст гемоглобіну в крові. У «томатний» сезон чимало жінок, котрі відчували слабкість, запаморочення через гінекологічні порушення, мають можливість позбутися цих неприємних симптомів. Якщо ви прагнете схуднути, з’їдайте на вечерю два очищених від шкірки помідори без хліба та інших овочів.

Цікава статистика: прихильники помідорової дієти значно рідше хворіють на запалення легенів, їх не вражає сальмонела, оминають грибкові захворювання.

Поділимося рецептом чудового засобу, що позбавляє хвороб і проблем зі шкірою: дольки помідора обсмажити на олії з двох боків. Потім розтовкти і процідити через марлю. Утворена кашка вилікує не тільки сонячні опіки, а й інші подразнення на шкірі – вугрі, порізи, обмороження.

 

Томати багаті на каротин ( провітамін А), який дуже потрібний для організму. Хочу застерегти тих, у кого подагра. При цій недузі треба обмежитися у споживанні помідорів. Бо вони містять багато щавлевої кислоти. Але, разом із цим, помідори здатні розчиняти камінці із уратних солей ( солей сечової кислоти). Вони виводяться з організму із сечею у вигляді піску. Тому хворим на подагру не слід відмовлятися від вживання помідорів взагалі. Варто просто їсти їх небагато.

Огірки

Огірки – це справжня комора вітамінів і низка мінеральних солей. У них – 96% води і 4 % – мікроелементів. Але ж якої води – природної дистильованої! Тому не треба говорити про нього зневажливо, мовляв, огірок – це сама вода. Якщо ви вживаєте його у достатній кількості протягом сезону, то помітите, що побілішають зуби, поміцнішають нігті, волосся стане блискучим. Є в огірках також пектинові речовини, які скеровують свою дію проти всілякої гнилісної мікрофлори. Відомо, що огірки добре лікують нирки, майже всі захворювання печінки.

Для приготування таких ліків треба взяти з власного городу перезрілі плоди, які називаємо жовтяками, додати до них огіркові стеблини, усе подрібнити й залити склянкою холодної води. Цю суміш довести до кипіння охолодити, процідити і приймати по одній столовій ложці тричі на день перед вживанням їжі.

У свою чергу, квіти і листя огірків теж лікують. Зокрема, жовокам’яну хворобу. Для цього огірок, його листя і квіти слід подрібнити. Одну склянку сировини залити склянкою окропу, настояти. Вживати по чверті склянки чотири рази на день. Такі ліки чудово виводять камінці і жовчного міхура.

Часто мене запитують, чи правда, що споживання законсервованих на зиму огірків та помідорів може спричинити захворювання на панкреатит ( запалення підшлункової залози). На жаль, так, якщо до консервації додавати багато оцту та цукру. Але ж можна замінити їх зеленими нестиглими сливами або аличею – і смачно, і не зашкодить підшлунковій залозі.

І насамкінець про відомий огірковий лосьйон: натріть 200 грамів огірків, залийте їх половиною склянки горілки і поставте на тиждень у темне місце. Після цього процідить і використовуйте щоранку після вмивання. Шкіра стане наче оксамитовою. Здоров’я Вам і краси!