Бібліотека

Пахощі зеленосвятських трав

Любисток
 
Із самого дитинства видається мені, що любисток пахне Трійцею, а Трійця – любистком. Як і євшан-зілля, ця рослина не дає нашій пам’яті забути традиції предків, їхні добрі справи, батьківський дім. У народній медицині широко використовували любисток, бо ж він добре діє на серце, тонізуючи серцевий м’яз, допомагає лікувати нервові, шлунково-кишкові недуги, дихальні шляхи. Це теж знаємо від предків.
М’ЯТА
Неодмінно заносили до хати м’яту – рослину, яку народна медицина використовувала дуже широко, її застосовували як заспокійливий і проти судомний засіб, проти нудоти, стенокардії, неврозів, від нирково-кам»яної і жовочкам»яної хвороб, лікували захворювання верхніх дихальних шляхів, безсоння, гіпертонічну хворобу.
Наші прабабусі готували чудовий напій, заваривши по два-три листочки м’яти, меліси й смородини. Він заспокоює, тонізує, поліпшує зір.
ТАТАРСЬКЕ ЗІЛЛЯ
Обов’язковий атрибут Трійці – татарське зілля – аїр ( косач, пахуча лепеха). Вважалося, що аїр відлякує злидні, не допускає до оселі нечисту силу.
На українську землю цю чудодійну рослину принесли татари. Вона прижилася. Наші предки визначили її цілющі властивості й лікували нею чимало хвороб. Зокрема, легеневі, сильний кашель, мокротиння гнійне, шлункові недуги.
Аїр очищує кров. Колись наші дідусі й бабусі подрібнювали засушений корінь аїр, робили порошок, додавали до нього попіл стебла соняха. Розмішували і діставали чудовий зубний порошок. Людина, яка чистила зуби таким порошком ніколи не хворіла на пародонтоз.
На жаль, нині аїр нещодавно винищується, і мало хто здогадується взяти корінець і кинути його до іншого водоймища, щоб і там росла ця прекрасна рослина, щоб могли користуватися нею і прийдешні покоління.
 
КАНУФЕР
На жаль, ця рослина ( інша назва – маруна велика) майже перевелася в Україні, і не тільки тому, що не витримує забрудненого довкілля ( кануфер – добрий індикатор на забруднений ґрунт) а й тому, що люди не використовують її. Рослина, коли « бачить», що не потрібна людині, залишає її. Хочеться, щоб ми згадали про цілющі властивості кануферу і повернули його.
Його можна покласти в соління, квашення, додати до компоту, узвару, салатів, заварити в чай. І в такому разі в сім’ї ніхто не хворітиме на шлункові недуги, добре працюватиме кишечник
Кануфер має седативні, спазмолітині ( у разі болісних менструацій)протисудомні, вітрогонні, дезінфікуючі, антигельмінтні властивості, стимулює виділення шлункового соку.
Ліки з кануферу
Чайну ложку подрібненої трави кануферу залити склянкою окропу, настояти до охолодження. Пити по чверті склянки чотири рази на день.
Лікує кануфер запалення шкіри, знімає біль, особливо після ударів швидко загоює рани. Для компресів, примочок настій готують подвійної міцності: 2 чайні ложки подрібненої трави кануферу залити склянкою окропу, настояти до охолодження.
Тож, зустрічаймо Трійцю знайомими з дитинства цілющими травами! Із Трійцею всіх вітаю!