Інформаційна лінія: +38 (044) 456-20-43
Інтернет магазин: +38 (095) 006-81-27
Час роботи: Пн-Пт: с 10.00 до 17.00

Бібліотека

Панкреатит. Сезонне загострення

Пізнє літо і осінь щороку дарують нам щедрий врожай. Як тут не смакувати кавунами і динями, виноградом і яблуками, персиками і абрикосами, грушами і сливами, ще й огірочками та помідорами? І ,звісно, смакуємо! А потім на багатьох чатує така неприємність, як загострення та чи виникнення запалення підшлункової залози, тобто панкреатит. Адже над переробкою сирих овочів і фруктів доводиться інтенсивно працювати саме підшлунковій. Вона виробляє ферменти для травлення всіх складових їжі – вуглеводів, білків, жирів. Але найбільшу сокогінну дію мають все ж вуглеводні продукти, овочеві відвари, менше впливають жири і зовсім незначну роль відіграють білки. За добу виділяється до 800 мл соку підшлункової залози, який різниться за складом ферментів залежно від типу їжі.

Однак найсильнішим збудником секреторної діяльності панкреатичної залози є соляна кислота шлункового соку. Потрапляючи в тонку кишку, вона активує виділення клітинами слизової оболонки особливих речовин – секретину і панкреозіміну, що стимулюють вироблення панкреатичного соку. Якщо кислотність шлункового соку недостатня, то й підшлункова виділяє мало ферментів. Підвищена кислотність теж позначається негативно: гастрит чи гастродуоденіт із підвищеною кислотністю провокують панкреатит.

З лікарських речовин посилюють секрецію підшлункової залози вітамін А, сульфат магнію, аспірин. До токсичних препаратів для підшлункової відносять – тетрациклін, сульфаніламіди, гіпотіазид, лазикс, імунодепресанти, нестероїдні протизапальні препарати, естрогени.

Фізіологічним стимулятором виділення панкреатичного соку є також жовч. При холестазі (коли жовч не виділяється) страждає і підшлункова: за статистикою у 25-40% хворих (переважно жінок) причиною розвитку хронічного панкреатиту є захворювання жовчовивідної системи. В разі холециститу, дискінезії, каменів, «замазки» в жовчних протоках жовч, дуоденальний вміст, панкреатичні ферменти, що вже потрапили в дванадцятипалу кишку, закидаються у протоки підшлункової залози – і всі ці ферменти починають руйнувати залозу зсередини. Захворювання жовчного міхура також можуть викликати набряк дуоденального сосочка – місця в кишківнику, куди відкривається проток підшлункової.

Наслідком цих явищ стає набряк органу, розвивається запалення з подальшим фіброзом. Через таку патологічну зміну структури підшлункової залози страждає її екзокринна функція – виробляється недостатньо травних ферментів і з’являються проноси, втрата апетиту, метеоризм, нудота тощо. При загостренні панкреатиту тупий біль відчувається в середній частині живота, під лівим ребром, іноді опоясує все тіло на рівні пупка. Біль виникає і посилюється через годину після їжі (особливо гострої, жирної, смаженої), дуже часто спостерігається в тих, хто полюбляє полежати після обіду або вечері. Хворих часто мучить печія, відрижка, нудота. Для панкреатиту характерна також стеаторея – смердючий, кашкоподібний кал з жирним блиском з частотою до 6 разів на добу.

Алкоголь, жирна, смажена їжа – однозначно вороги підшлункової. Відомий факт, що гострі панкреатити найчастіше розвиваються після святкового застілля з випивкою.

Отже, щоб нормально працювала підшлункова, має бути здоровий шлунок з нормальною кислотністю, нормальне виділення жовчі, правильне харчування. Тому до нашого ЗОЛОТНИКА, зважаючи на індивідуальні прояви у пацієнтів, фахівці «Зеленої планети Земної» обов’язково додають ГАСТРОТОН, ГАСТРОУЛЬКАН, ГАСТРОЛІК, УЛЬКАН. Потрібно також відрегулювати роботу всього шлункового тракту, печінки, жовчного міхура, обов’язково дотримуватися дієти. Часто перед лікуванням підшлункової необхідно відновити роботу печінки та жовчних шляхів (ГЕПАХОЛ).

При загострені хвороби потрібно перейти на варену або парову їжу, перетерту, з обмеженням жирів та вуглеводів, без сирих плодів. Надалі харчуйтеся помірно, не переїдайте, для зручності випишіть перелік заборонених продуктів. Це наваристі м’ясні, рибні та грибні бульйони, смажені страви, жирне м’ясо, жирна сметана, здобне тісто, шипучі напої, алкоголь, міцна кава та чай (каву з молоком можна пити, але не на голодний шлунок), торти та інші солодощі, шоколад, свіжий хліб, копчені, мариновані, консервовані продукти. Не любить підшлункова овочів з грубою клітковиною: білокачанну капусту, редьку, редис, а також всі кислі фрукти та ягоди, шпинат, щавель. Сирі овочі та фрукти їжте маленькими порціями. Не пересолюйте страви, не вживайте надто холодну чи гарячу їжу. Оцет взагалі «вбиває» підшлункову залозу. Там де потрібна кислота, додавайте краще лимони. Можна цілком відмовитися від оцту і готуючи консервації. На трилітрову банку достатньо десятка слив або аличі: консервація не зіпсується і організму шкоди не буде.

Підтримає підшлункову залозу добре розварена квасоля. Завжди рекомендую також кріп – насіння і зелень. Відновлюють функцію підшлункової залози корені цикорію. В коренях оману дуже багато інуліну, який посилює і покращує роботу залози. Намагайтеся вживати гіркоти. Тонізує і шлунок, і підшлункову залозу така чудова рослина, як подорожник. Її гіркоти добре відновлюють травну функцію.

Наталя Земна