Бібліотека

ПЕРШІ ВІТАМІНИ З ГОРОДУ

Весна набирає обертів, а отже час замислитися які ж перші вітаміни мають з’явитися на нашому столі? Адже після зими виснажений організм як ніколи потребує негайної вітамінізації. У цій статті ми не будемо говорити про різноманітні вітаміни із баночок із яскравими наклейками… Наша мета – познайомити вас, шановні читачі, із першими справді корисними вітамінами з городу…

Отже, сьогодні говоримо про редис! У побуті  цей овоч ми називаємо редискою. Але, виявляється, це неправильна назва.  Адже назва рослини походить від латинського «радікс», що означає корінь.

Треба зазначити, що редис – один із перших овочів, який з’являється на нашому столі після довгої зими. До речі, й найшвидший – в плані достигання! Знадобиться всього 20 днів, аби ця рослина була у вас на столі! Не зволікайте, садіть його вже нині.

Редис – це порівняно молода культура. Перші згадки про нього ми знаходимо у Середньовіччі. Хоча, за повір’ям  ще  у Давній Греції редис на золотій тарелі  приносили у жертву богу Аполлону.

Марко Поло завіз цей коренеплід із Китаю у Венецію, а звідти він потрапив у Голландію, Німеччину та Англію. У Росію ж редис потрапляє завдяки Петру І. Треба зазначити, що буквально одразу ця рослина підкорила серця російської знаті. Можливо, саме тому  він ще довго не міг потрапити на грядки простого люду.

У нашій же країні цей овоч  став вживаним лише у ХХ столітті. І вже нині – це одна із найулюбленіших  овочевих культур. Редис щедро обдаровує  нас усім, що необхідно для здоров’я. Він покращує апетит, вміщує багато вітамінів та мінеральних солей. Серед них – каротин, вітаміни групи В, аскорбінова кислота. А вітаміну С у редисі стільки ж, скільки у лимоні та апельсині! Мінеральні речовини представлені  солями калію, магнію кальцію, фосфору, заліза, кобальт та цинку. Особливо цінні солі калію, котрим приписують антисклеротичні властивості, здатність регулювати процеси обміну речовин та зміцнювати серце. А по вмісту  пектинових речовин редис посідає чільне місце серед овочів та фруктів.

Вміст вітаміну С найбільше є у коренеплодах  червоного кольору. Натомість, у білих – його найменше.

Редис покращує апетит, його рекомендують у лікувальному харчуванні, а також при гіповітамінозі С та запорах.

Також це незамінний овоч для схуднення: у 100 г редиски міститься всього 14 ккал. При цьому редис ще перешкоджає відкладенню жиру, сприяє поліпшенню обміну речовин. Тому в рекомендаціях дієтологів для корисного харчування є і цей овоч.

Недарма редис рекомендують для попередження серцево – судинних захворювань. Під час його  вживання відбувається стимулювання виділення шлункового соку, завдяки чому травлення посилюється. Цей «розігріваючий» ефект дуже цінують у східній медицині – вважається, що він допомагає організму довше зберегти молодість.

За найостаннішими даними, редис може брати участь у попередженні ракових захворювань за рахунок барвника антоціану, що додає йому, до всього іншого, дуже привабливий вигляд.

До речі, обов’язково прислухайтеся до такої поради. Ніколи не можна вживати редис на ніч. Адже може «заспівати» кишечник, буде неспокійний сон, а також тривожні сновидіння.

Що цікаво… Редис ніколи не використовують у приготуванні гарячих страв. Він завжди  вживається лише у вигляді закуски. Адже редис їсти краще за все перед обідом, позаяк він не лише покращує апетит, а й  сприяє підвищенню засвоєння їжі.

Радимо вам частіше включати  у меню цей чудовий продукт. А у тому, що редисом значною мірою можна урізноманітнити  свій стіл, можете впевнитися, прочитавши наші рецепти.

Салат із редису

1 пучок редису, півсклянки подрібненої зеленої цибулі, півсклянки сметани, кріп, петрушка, сіль. Цибулю та редис добре промити, нарізати, посолити, заправити сметаною, посипати подрібненою зеленю кропу та петрушки.

Вітамінний напій  із редису

На 4 порції взяти 10 шт. редису, 2 столові ложки  дрібно нарізаної петрушки та кропу, 4 склянки простокваші,  сіль за смаком.  Редис вимити, нарізати тоненькими ламтиками та перемішати із дрібно нарізаною зеленню петрушки та кропу. Простоквашу ретельно перемішати і додати до неї суміш із редису та зелені, посолити. Напій подавати свіжеприготовленим.

Тож, не прогайте початок сезону редису! Це дійсно, смачний та корисний продукт, а ще – джерело незамінних вітамінів.