Бібліотека

ПШОНО – ПРОФІЛАКТИКА ОНКОЗАХВОРЮВАНЬ

Гарбузова каша з пшоном – чудовий діагност. Раніше добре знали: якщо у когось із членів родини з’явилася після такої каші печія, то треба лікувати гіперацидний ( з підвищеною кислотністю) гастрит. Тоді готували чай із п’яти трав і пили, щоб пролікувати шлунок, зняти запалення та нормалізувати кислотність.

А всім іншим каша гарбузова з пшоном додавали сили та здоров’я. Адже пшоно –кровотворний засіб. Діє благотворно на печінку, особливо на її кровотворну функцію, тонізує шлунок, поліпшує його моторну функцію.

Пшоно – добра профілактика від онкозахворювань. Адже від давніх часів в Україні знають, що пшоно – протипухлинний засіб. Тобто сміливо можемо казати – ця їжа лікує! Цього принципу наші пращури дотримувалися завжди і вирізнялися козацьким здоров’ям.

Бо той, хто їсть пшоняну кашу з молоком або салом, а в піст – із духмяною олією, капусняк із пшоном( а не з рисом, як нині полюбляють готувати деякі сучасні господині), суп із пшоном, хто готує ковбаси-круп»янки, начинені пшоном – то у тих людей, у тій родині ніколи не хворітимуть на пухлини. Ні в кого навіть бородавка не з’явиться на тілі, не кажучи вже про фіброміоми, чи, не доведи господи, якусь злоякісну пухлину. Ось чим ми нині нехтуємо.  Зізнайтесь, шановні господині, коли ви готували страву із пшоном? Мабуть, давненько. Кажете – нехай його курки їдять. А кури, виявляється, розумні, їдять його залюбки. Бо пшоно позбавляє її курячої сліпоти. Люди теж потерпають від цієї недуги та інших захворювань очей. Пшоно допомогло б поліпшити зір.

Однак господині відмахуються, мовляв, ніхто в сім’ї не їсть пшоняну кашу.  А ви приготуйте її смачно, щоб їли із задоволенням. І тому даю вам кілька слушних порад.  Пшоно має розімліти. Недарма ж колись горщик із кашею у піч ставили далеко, аж за каструлю з борщем, щоб пшоно «упріло». Не шкодували додавати масла. Недарма ж кажуть: маслом кашу не зіпсуєш.

Мабуть, ви осягнули, яке диво природа дарує нам. А в поєднанні із гарбузом – цієї коморою вітамінів, мікроелементів, амінокислот – воно додасть нам усім  здоров’я!