Інформаційна лінія: +38 (044) 456-20-43
Інтернет магазин: +38 (095) 006-81-27
Время роботи: Пн-Пт: с 10.00 до 17.00

Бібліотека

Щоб менше хворіти взимку, наші предки з давніх-давен вживали хрін

Щоб менше хворіти взимку, наші предки з давніх-давен вживали хрін

Давно відомо: хто багато знає про лікарські властивості рослин і користується своїми знаннями — менше хворіє. Адже правильно використовує трави і готує з них ліки. Ну, а якщо вже, не дай Боже, хвороба здолала вас, то треба її швидко усунути, аби вона не набула хронічного стану — тоді важче лікуватися. Можна користуватися ліками з рослин профілактично, тобто для попередження захворювань. Для цього в українців є цілющий, живодайний, доступний і поширений коренеплід — хрін. Він може стати вашим справжнім рятівником від зимових застуд.

Ще наші прабабусі казали, що хрін, як хліб, має бути на обідньому столі щодня: і в будень, і у свята. Він підвищує апетит і покращує травлення. У сиву давнину, коли були поширені такі захворювання, як скорбут (цинга), широко використовували хрін і як приправу до страв, і як лікувальний засіб. Взимку це особливо актуально, коли вітамінів у харчуванні мало, а небезпека застудитися висока.

Звичайно, найкраще користуватися щойно викопаним коренем або тим, який не більш ніж тиждень зберігався у прохолодному місці. Тоді гірчична ефірна олія, що міститься у корені хрону, не втрачає лікувальних властивостей. Саме вона обумовлює його пекучий та гострий смак і запах. Гірчична олія має бактерицидну, протизапальну, подразнюючу дію, і ці її якості добре допомагають усувати усі застудні прояви: біль у горлі, нежить, кашель, бронхіт тощо.

Але не біда, якщо ви триматимете у холодильнику рятівний корінець і місяць. Саме він прийде на допомогу, коли ви перемерзнете і відчуєте перші ознаки нездоров’я: закладений ніс, подразнення у горлі, біль у м’язах.

Дуже важливо вчасно «захопити» застуду. Для цього корінь хріну перемелюють у кашку і роблять розтирання. А щоб не обпекти шкіру, спочатку ділянку тіла змащують олією або кремом. Розтирання тертим хріном допоможе зігріти постійно холодні ноги. А ще кашку з хрону добре накладати на хворе місце за сильного болю у попереку, м’язах, за радикуліту і запалення суглобів.

Сильну протимікробну властивість хрону використаємо для лікування горла. Сік з його коріння, розбавлений водою (у рівних частинах) — гарний засіб для полоскання горла у разі запалення слизової оболонки, мигдаликів (за ангіни), а також за стоматитів, гінгівітів, пародонтозів.

Приготувати полоскання для хворого горла не складно.

Полоскання з хрону

Візьміть 1 ч. ложку подрібненого коріння, залийте 1 склянкою окропу, настоюйте 1 год., процідіть. Полощіть горло 2 рази на день — вранці і ввечері. Використовуйте тільки свіжий настій.

Такий настій можна використовувати не тільки як полоскання, а й протирати ним шкіру, уражену гнійниками, виразками, ранами або зі свербіжем.

Якщо нежитю (риніту) запобігти не вдалося, вживають натертий на тертушці свіжий корінець хрону, розбавлений соком лимона: по 0,5 ч. ложки двічі на день. Після застосування ліків півгодини ні пити, ні їсти нічого не можна. Від такого міцного засобу можуть навіть сльози текти, але нехай вас це не лякає. Щоб не було сльозотечі, додайте до хріну пів чайної ложечки меду.

Хрін допоможе лікувати бронхіти, і навіть бронхіальну астму. Народна медицина пропонує скористатися таким рецептом.

Ліки з хрону від бронхіту

Узяти 200 г натертого на тертушці хрону, витиснути туди сік з двох лимонів і вживати по 0,5 ч. ложки двічі на день (вранці і після обіду). Таку суміш не запивають водою. Лікуватися треба тривалий час. 

Зимової пори частенько не вдягають шапки і застуджують вуха. Така застуда може набути хронічної форми, тому пам’ятайте: за хронічного отиту (запалення середнього вуха) наші предки свіжим соком хрону закапували хворі вуха — по 1 краплині.

А чи знаєте такий старовинний засіб з хрону від застуди: хрінники? Можливо, багато з вас, шановні читачі, не відають, що це таке. Віднині будете знати: це своєрідні гірчичники з натертого кореня хрону.

Хрін — цілющий коренеплід. Та пам’ятайте: ним треба користуватись обережно, не перевищувати запропонованої дози. Надмірне споживання може спричинити опік слизової шлунка, особливо за гастритів з підвищеною кислотністю і виразкової хвороби. За захворювання печінки і нирок хрін взагалі вживати не варто. У разі зовнішнього застосування теж будьте обережні, щоб не викликати опіків шкіри.

 

Наталя ЗЕМНА

Поділитися: