Бібліотека

СЕРЦЕ ТА ПІСТ

Чи можна постувати, коли хворе серце?  На думку медиків  людям, які страждають на серцево-судинні  захворювання постувати не тільки не шкідливо, а навіть корисно.  Таким пацієнтам  взагалі рекомендується  відмовитися від жирного м’яса  та інших тваринних жирів.  А у Піст сам Бог велить  уникати продуктів, багатих  на насичені тваринні  кислоти та холестерин, надаючи перевагу кашам із високим вмістом клітковини, збагачуючи свій раціон овочами та фруктами.

За даними різноманітних наукових досліджень визначений список  продуктів, які найбільш  корисні для серця.  І, до речі, це в основному пісна їжа! Добре впливає на серцево-судинну систему  вживання великої кількості  харчових волокон, які вміщуються  в цільнозернових продуктах, хлібі, бобових, овочах та фруктах. Крім того, харчові волокна  сприяють зниженню  артеріального тиску. А ще –  покращуючи травлення, допомагають схуднути.  Рекомендується  хворим на серце також і соя.  Вона знижує  рівень «шкідливого» та підвищує рівень « корисного» холестерину у крові,  а також нормалізує  гормональний  статус  та зменшує ризик  розвитку  ішемічної хвороби серця у жінок у менопаузі.

Вже науково доведений зв’язок між вживанням  чорного чаю, багатого на флавоноїди і станом серцево-судинної системи.  При цьому зазначено, що регулярні чайні церемонії після перенесеного інфаркту знижують відносний  ризик  серцево-судинної  смертності.

Дослідження довели, що вживання  великої кількості флавоноїдів знижує смертність від серцево-судинних  захворювань на 68%. Основними джерелами  цього харчового компоненту є яблука, цибуля, броколі, червоне вино, виноград, чорниці та інші ягоди.  А для профілактики серцевих захворювань треба щодня з»їдати 400 грамів  овочів та фруктів.

Проте, Піст – це не лише відмова від скоромної їжі. Головне – дотримуватися  душевного спокою, котре допоможе уникнути багатьох серцевих катастроф.