Інформаційна лінія: +38 (044) 456-20-43
Інтернет магазин: +38 (095) 006-81-27
Час роботи: Пн-Пт: с 10.00 до 17.00

Бібліотека

Сезон духмяної айви

 

Триває сезон айви – однієї з найдавніших культивованих рослин, яку за 4000 років вирощували на Кавказі та півночі Ірану. Звідси вона потрапила до Малої Азії, згодом до Греції і Риму. Нині відомо понад 400 сортів айви. 

 

Айва містить дуже багато цукрів, кислот, вітамінів, пектинів, мікроелементів та мінеральних солей. Ефірні олії шкірки надають плодам приємний запах та мають протимікробні властивості. Багато цінних речовин у насінні айви. 

 

Стародавні цілителі вважали айву скарбницею ліків. Її широко застосовували Авіценна, Юсуф ібн Юсуф ал Хіраві, Гіппократ, Діоскорид. Завдяки терпким властивостям, радили її свіжі плоди від проносів та дизентерії з високою температурою, соком зміцнювали шлунок, зупиняли кровотечі, застосовували від блювоти та відрижки.

 

Слиз із насіння вважали помічним при сухому кашлі, гарячці, печії і сухості в роті. Відомий арабський цілитель Мухаммад Хусейн Ширазі вважав, що їсти айву корисно для психіки та бадьорого гарного настрою, це усуває нав’язливі думки і лікує від головного болю. Навіть розкладені в оселі духмяні плоди айви завдяки дії фітонцидів покращують настрій та допомагають від спазмів судин головного мозку.

 

Сучасна народна медицина свіжі плоди айви використовує як сечогінне при серцевих і ниркових набряках, застосовує як гарний протипроносний та жовчогонний засіб, радить вживати при туберкульозі та бронхіальній астмі. Завдяки пектинам айва потужно очищає організм при інтоксикації важкими металами. Значна кількість антиоксидантів перешкоджає передчасному старінню і появі ракових клітин. 

 

Настій листя призначають від запалення шлунку. Він також послаблює і припиняє напади бронхіальної астми.

 

Настій листя айви

Одну ч. л. листя залийте склянкою окропу, тримайте на водяній бані в закритому емальованому посуді 15 хв., дайте настоятися 45 хв., процідіть. Приймайте по 2 ст. л. 3-4 рази на день до вживання їжі. 

 

Слизовий відвар насіння застосовують як легкий обволікаючий і пом’якшувальний засіб при шлунково-кишкових захворюваннях, коліті й дизентерії.

 

Відвар насіння айви

 Столову ложку цілого насіння айви залийте  склянкою окропу, тримайте на водяній бані 20 хв., охолодіть 10 хв., процідіть. Пийте по 1/3 склянки тричі на день до вживання їжі.

 

На Кавказі з насіння заварюють чай і п’ють у разі кашлю. Слиз має обволікаючий і пом’якшувальний вплив на органи дихання. 

 

Чай з айвового насіння 

Одну ст. л. цілого насіння залийте склянкою окропу, дайте настоятися і вживайте по чверті склянки 4 рази на день. 

 

За Авіценною, айва здатна покращити колір обличчя. Її сік завдяки значному вмісту кислот чудово позбавляє від веснянок і пігментних плям, відбілює та пом’якшує шкіру.  

 

Сік айви має потужний оздоровчий ефект. Змащування допомагає заживлювати невеликі подразнення і більш серйозні захворювання шкіри – себорею, виразки, псоріаз, дерматит. Примочки лікують очні хвороби та облисіння. Слизовий настій цілих насінин має антивірусну і бактерицидну дію. При шкірних хворобах і опіках з нього роблять компреси, у разі грипу та ангіни полощуть горло. Від випадання прямої кишки, тріщин заднього проходу допомагають припарки з соку свіжої айви. Олія з насіння чудово гоїть ушкодження, викликані низькими температурами.

З айви готують вишукані делікатесні страви. Пропарені чи відварені плоди стають м’якшими, не втрачаючи свого аромату. 

 

Десерт із айви 

Розріжте плоди навпіл, видовбайте серцевину, насипте туди по чайній ложці цукру. Покладіть у термостійку скляну або керамічну посудину догори зрізом, і залийте червоним вином. Рівень має бути трохи нижче зрізу. Запікайте у духовці годину. 

 

Вино перетвориться на ароматне натуральне желе, а плоди айви стають настільки м’якими й смачними, що тануть у роті. Кращих солодощів годі й вигадати!

 

Надзвичайні за смаковими якостями і варення,

джем, мармелад, желе, сік айви. Сушена айви додає узварам особливого аромату і смаку, є чудовою приправою для плову та інших страв східної кухні…

 

Але краще один раз скуштувати, ніж сто разів почути! Тож обов’язково готуйте смачні й корисні страви з цього фрукту. Дітям вони допоможуть від алергії, дорослим зміцнять судини, серце, відрегулюють функцію кишечника, печінки, підшлункової залози, пектини добре очистять організм