Інформаційна лінія: +38 (044) 456-20-43
Інтернет магазин: +38 (095) 006-81-27
Время роботи: Пн-Пт: с 10.00 до 17.00

Бібліотека

Цілюща сила калини

Цілюща сила калини

Калина — це символ красивої української дівчини, символ дитини, символ України. «Без верби і калини нема України», говорять в народі. Калина, це не тільки окраса, це й глибокий символ, наша спадщина. Багато у народі існує прислів’їв про калину. З споконвіку наш народ шанує її. От і ви не забувайте про цю дивовижну рослину, яка здатна не лише укріпити ваше здоров’я, вигнати хворі, а й бути складником смачних, а головне, корисних страв.

Ще в сиву давнину, у селах, пучки калини висіли в сінях та під стріхою. Калину завжди ламали, її ніколи не різали, зв’язували у пучки та підвішували. Калина не боїться морозу, тому могла висіти як на вулиці, так і під стріхою. Та, в основному, калину вішали, або на горищі, або у сінях. Це давало можливість використовувати її силу упродовж усієї зими, оскільки були, і ягоди калини, і листя, і гілочки. Калина цілюща вся, її квіти, листя, гілки, ягоди, і, навіть, корені.

Калина вважається жіночим деревом, оскільки здатна вилікувати майже всі жіночі захворювання. Проте, для лікування, слід застосовувати різні її частини. Захворювання молочних залоз — лікують квітами, фіброміоми з кровотечами — корою. Але, оскільки на порі постигли ягоди, то ми більш детально розглянемо саме їхнє застосування.

Калину треба брати тоді, коли з’являються перші заморозки. Як тільки вона стає «цілована морозом», то втрачає свою гіркоту, вже не така кисла, а солодка та приємна, зникає терпкість.

Гіпертонія відступить

Гіпертоніки знають, що калина допомагає лікувати гіпертонію. З неї роблять морси та відвари. Іноді, як це робили в селах, відварюють червоний буряк, додають калину, та споживають як страву. Калина нормалізує тиск, не потрібно більше приймати пігулки. Така страва може стати гарним сніданком, її можна заправляти сметаною, або олією, хто з чим любить. Дехто, іноді, навіть з майонезом споживає. Це прекрасний спосіб для гіпертоніків пролікувати судини та підтримати серце.

Жіноча краса

Калину використовують для жіночої краси, адже, як говорилося, це жіноче дерево.  При випадінні волосся, брали ягоди калини, висушували, і втирали цей порошок у шкіру голови.

При випадінні волосся, можна застосовувати наступний відвар. Столову ложку порошку калини заварити склянкою окропу. Готовий відвар втирати у шкіру голови.

Коли у юнаків та дівчат виникають на обличчі вугрі, часто трапляється як шлунок погано працює, можна пити чай з калини. Вона діє як кровоочисний засіб. Обличчя можна змащувати соком калини. Бажано двічі на день, або хоча б ввечері, після умивання теплою водою з милом. Прищі дуже швидко загоюються та проходять.

Калина застуду прожене

Калина здатна, як раніше казали, «вигнати всяку хворь». Калиновий чай завжди необхідно вживати при застуді. Але використовувати потрібно не просто ягоди, а й листя з гілочками. До чаю можна додати мед. Такий чай обов’язково потрібно пити ввечері, перед сном. Після чого треба закутатись, аби добряче проротіти.

Лікуємо серце та жовчний міхур

Спостережливі люди помітили, що кісточка в ягоді калини схожа на серце, це вказує на те, що калина лікує серце.

Чайну ложку подрібнених зерен, можна заварювати як чай, або прокип’ятити 1-2 хвилини, чи 2-3 хвилини потримати на водяній бані. Залишити, аби настоялась, поки прочахне. Вживати по чверті склянки, чотири рази на день.

Калина здатна вигнати камінці із жовчного міхура. Для того, аби лікувати жовчнокам’яну хворобу, необхідно просто ковтати, або розжовувати калинові кісточки. Потрапляючи у жовчний міхур, калинові кісточки налагоджують циркуляцію жовчі та тонізують жовчний міхур. Внаслідок чого камінці подрібнюються, перетворюються на пісок та нормально, природним шляхом, виходять з організму.

Аби вигнати камінці із жовчного міхура, достатньо просто ковтати калинові кісточки.

Користь для чоловіків

Часто п’ють калину навіть чоловіки, хоча і вважається, що це жіноче дерево. Чоловічі залози відчувають чого їм треба, як підсилити їхню функцію. Тому, якщо чоловікам пахне калина, то треба дати її обов’язково. Можна, або страви приготувати, або додавати як приправу чи заварювати чай.

Коли чоловікові хочеться калини, йому треба дати її в достатній кількості.

Традиційні страви

Але, чи здогадувались ви, що калина потрібне дерево не тільки у лікуванні. В харчуванні вона також займає почесне місце.

Завжди на діди (поминальні дні) та на поминках, з робили вареники з калиною. Це були найтрадиційніші. Було прийнято носити їх з хати в хату, пам’ятаю, усе село пахло тими варениками. Також, до вареників, робили калиновий морс або просто калиновий чай. З калини можна готувати варення та джеми, желе, соуси та підливи. Калину можна додавати до пирогів, чаїв та навіть кави.

Досвід «Зеленої Планети»

У «Зеленій Планеті», не могли оминути силу калини. Калинове листя входить до складу фітокомпозицій «РЕСПІРАН» та «ГРИПОЛІК». А для жіночої фітокомпозиції «ФІБРОМАН», кора калини є обов’язковою складовою.

Ваша Наталя Земна

Поділитися: