Бібліотека

Цибуля городня

Цибулю знають в усіх куточках світу, існує понад триста видів цього гострого овочу. Кожен з них має свої особливості. Але в головному вони «одностайні» — допомагають запобігати багатьом захворюванням, а в разі виникнення — лікувати їх.

В цьому мені не раз доводилося переконуватися на власному досвіді. Даючи хворим, наприклад, таку простеньку пораду: спробуйте протягом місяця щодня їсти зелену цибулю і побачите, як зникнуть проблеми з відсутністю апетиту. Щоправда, апетит може погіршитися з багатьох причин. Але якщо це викликано пониженою кислотністю, агонією кишечника чи, скажімо, поганим виділенням шлункового соку, цибуля допоможе нормалізувати ці процеси.

Рідко знайдеш дім, де б не споживали цибулю. Її їдять свіжою, вареною, смаженою, консервують, додають до безлічі страв. Проте великої помилки припускаються ті, хто ставиться до неї лише як до приправи. Цибуля — той овоч, з якого можна приготувати багато самостійних смачних наїдків: вона гарна в салаті, смажена в сухарях, тушкована з яблуками, тушкована з томатами, в соусі. А які ж смачні солодкі страви з цибулі, так-так, адже в ній міститься до 14% цукру. Треба тільки вміти під час приготування надати цибулі можливість виявити свої найкращі якості.

Скажімо, для приготування салату нарізану цибулю найкраще спочатку на годину-дві занурити в холодну воду. Потім відцідити, промити холодною проточною водою, а вже після цього посолити, поперчити, притрусити зеленню і подавати до столу.

Заготувавши цибулю на зиму, ви не відчуватимете брак вітамінів

Якщо маєте можливість проростити її до появи зеленої чуприни, то з кожними 100 грамами такої зелені одержуватимете до 33 мг вітаміну C (в старій цибулі його <10 мг). А ще цибуля містить вітаміни В1, В2 РР. Багата вона і на мінеральні речовини: залізо, кальцій, фосфор, калій та чимало іншого добра, необхідного людині.

І навіть якби все це було відсутнє, наявність самої ефірної олії і фітонцидів вже зробило б цибулю одним із головних овочів, без якого не уявити нашого раціонального харчування.

Наявні в цибулі олії і фітонциди вбивають хвороботворні бактерії. Навіть золотистий стафілокок і дифтерійну паличку. В часи, коли не знали дифтерійних щеплень, щодня споживали цибулю і почувалися безпечно перед загрозою цієї підступної хвороби.

Завдяки, фітонцидам м’ясо та інші продукти, приготовлені з цибулею, краще зберігаються. До речі, сильнодіючі в цьому відношенні цибулини з фіолетовим та червоним забарвленням.

З цибулею пов’язаний і такий «парадокс». Ми знаємо, що вона буває більш і менш гострою. Так от, чим «зліша» цибуля, тим більше вона містить цукру і ефірних олій.

Давно помічено, що цибуля впливає на людину збуджуюче. А тому спокійним, флегматичним особам її можна споживані більше, а от нервовим, неврівноваженим — в міру. Протипоказана цибуля і тим, хто має виразкову хворобу шлунка й дванадцятипалої кишки (цибуля подразнює слизову оболонку), а також людям із хворою печінкою, недугами серця, нирок.

Хоч відомо, що цибуля наділена хорошими сечогінними властивостями, при загостренії ниркових захворювань її в сирому вигляді взагалі не рекомендують споживати.

В усякому разі, кожному не завадить уважніше прислухатися до реакції свою організму. Аби точніше визначити, чи підходить вам цибуля і в якій кількості та в якій формі кулінарної обробки її краще споживати.

При атеросклерозі добре допомагає підсмажена до золотистого кольору цибуля, а також сік цибулі, навпіл розведений медом. Приймати по столовій ложці тричі на день. Сік цибулі зміцнює капіляри, розширює судини. Спостерігається також зниження тиску у гіпертоніків.

Цибуля — хороший протизапальний та ранозагоювальний засіб

Мабуть, всі, кому доводилося лікувати чиряки, знають такий доступний та ефективний рецепт: розрізати цибулю навпіл, спекти й прикласти до нариву. Можна також спекти цибулю в тісті, або зварити в молоці. Це також ефективно.

На рани накладають тампони зі свіжої цибулі. Натерту кашку кладуть у марлю й 15-20 хвилин тримають на місці запалення. Так само знімають сверблячі висипи на шкірі, лікують вугри, виводять ластовиння. Але, в цьому разі до соку цибулі додають молоко, щоб подразнення було меншим, і тримають не більше 10 хвилин.

Кашкою з цибулі лікують обмороження і свіжі опіки. Добре допомагає сік цибулі при виразках на слизових оболонках ротата в носі, при запаленні ясен і навіть від зубного болю.

Щоб позбутися глистів (аскарид, гостриків), приймали натщесерце цибулевий настій: звечора подрібнювали цибулину середнього розміру і заливали склянкою води. Вранці випивали настій. І так упродовж трьох-чотирьох днів.

За допомогою цибулі зміцнювали волосся. Її сік втирали у шкіру голови, через 15-20 хвилин змивали яйцем (сухе волосся мили жовтком, жирне — жовтком з білком). Після цього ополіскували волосся настоєм з цибулевого лушпиння (25 грамів на півлітра води).

Під час поширення грипу та гострих респіраторних інфекцій

А також, в разі якщо ви все ж захворіли, за допомогою цибулі можна продезинфікувати приміщення, в якому ви перебуваєте. Нагадаю: наявні в цибулі фітонциди згубно виливають на мікроби й віруси, котрі хвора людина «випускає» під час кашлю, чхання, навіть розмовляючи.

Для лікування ГРВІ можна застосувати наступний засіб. Покладіть у склянку дві столові ложки свіжонатертої цибулі. Склянку поставте у гарячу воду, над склянкою з цупкого паперу зробіть лійку. Вдихайте цибулеві випари, то однією, то другою ніздрею. Так само дезинфікуйте горло. Протягом дня, цю процедуру можна повторити 4-5 разів. Аналогічно лікують ангіну.

При кашлюку, ангіні, бронхіті, грипі добре допомагає цибулевий сік, навпіл розведений медом. Ці ліки приймають по пів чайної ложечки 4-5 разів на день.

Сік свіжої цибулі, змішаний з оливковою олією, допомагає при болях у вусі. Цією сумішшю змочують ватний тампончик і неглибоко вкладають його у вухо. Можна скористатися іншим рецептом: у цибулині роблять отвір, всипають туди трохи меленого або товченого насіння кмину і запікають у духовці. Після цього вичавлюють сік і змочують ним тампони. Такими краплями, часом закапують і вухо, обережно впускаючи по одній краплі.

Отака вона цибуля. Вчені світу і понині продовжують досліджувати її цілющі властивості, в лабораторних умовах доводячи, що цибуля навіть здатна чинити опір раковим клітинам.

Будьте здорові!
Ваша Наталя Земна