Бібліотека

ЦІЛЮЩА СИЛА КАЛГАНУ

З лікувальними властивостями калгану не порівнятися найвідомішим сучасним засобам. Чи то аспірину и пеніциліну. Калган називають в народі ще й так: запліт, зав’язаний крінь, дерев’янка, костолом, перстач, пуповик, шептуха, могучник козацький женьшень. А це тому, що наші пращури добре знали його властивості.

Могучником назвали його за здатність припиняти виснажливі діареї і навіть дизентерію ( коли ще не знали антибіотиків). Настоями і відварами калганового кореня лікували запалення і виразку шлунка, внутрішні кровотечі. Мазями і відварами з калгану користувалися при опіках, екземах, тріщинках на шкірі рук та ніг, ранах і обмороженнях.

Сьогоднішня медицина використовує калган як в’яжучий, кровоспинний, протизапальний, відхаркувальний, болевтамувальний і заспокійливий засіб. Препарати з калгану використовують для лікування запалень кишечника, виразки шлунка, туберкульоза і емфіземи легенів, кашлю, проносів.

Відвари із кореня застосовують при болісних місячних, гінекологічних захворюваннях. У народній медицині калган застосовують при зубному болю, хворобах нирок, печінки, як протиглисний засіб.

Калгановий відвар

50 г сушених коренів калгану заливають 0,5 л гарячої води, доводять до кипіння і томлять на повільному вогні впродовж 30 хвилин, потім додають перевареної води до вихідного об’єму. Приймають по 1 ст.ложці тричі на день перед їжею чи через годину після їди. Цей відвар врятує при проносі, запальних захворюваннях шлунково-кишкового тракту, різних внутрішні кровотечах

Сприртова ( горілчана) настоянка

Настояти 100 г коренів у 500 мл горілки в темному місці впродовж 20 днів. Доза – 5-10 крапель на прийом, тричі на день у разі хвороби легенів, нирок. Печінки.

Із свіжих коренів калгану роблять мазь. Для цього5 г подрібнено сировини змішують зі 150 г розтопленого свіжого вершкового масла і кип’ятять 5 хвилин, проціджують, поки тепла. Маззю змащують тріщини шкіри рук, ніг, обвітрені губи.

Відвар для полоскань

Для полоскання порожнини рота та горла відвар кореня готують у такій пропорції: 2 ст ложки подрібнених коренів заливають 0,5 л води, кип’ятять 20 хвилин, настоюють, укутавши, 1 годину, проціджують. Полощуть 6-8 разів при ангіні, запаленні ясен і слизової оболонки рота.

Корінь калгану здавна застосовувався для приготуваннях шлункових лікувальних настоянок.

Рецепт № 1

Корінь калгану   –  10 г

Насіння кропу  –  10 г

Рецепт № 2

Корінь калгану  –  10 г

Насіння коріандру  –  10 г

Ягоди ялівцю  –  2 г

Корінь аїру  –  1 г

В обох випадках суміші настоюють на 1 склянку горілки 3 тижні у темному місці, збовтуючи 1 раз на 2 дні. Потім фільтрують. Приймають по 30 г один раз на день перед їжею.

Не лінуйтеся, використовуйте для вашого здоров’я наші рецепти і тоді ніколи не будете хворіти!