Бібліотека

ЦІЛЮЩІ КОРЕНІ ЗБИРАЮТЬ ПІСЛЯ БЛАГОВІЩЕННЯ

Після Благовіщення вже можна викопувати коріння лікарських рослин, воно зібрало і зберегло цілющу силу. Однак слід пам’ятати, що заготовляти коріння треба до того часу, поки рослина ще не викинула листочки – бо тоді лікувальні властивості коріння значно слабшають, переходять у листя і стебло. Тож навесні люди збирали, наприклад, корені кульбаби.

Вони містять у собі майже 40% інуліну, близько 20% білкових речовин, 15% цукрів. Є в них гіркі речовини, органічні кислоти, вітаміни, залізо, калій, марганець, фосфор тощо.

Викопаний корінь миють холодно водо, подрібнюють  і сушать.

Настої коренів кульбаби для лікування підшлункової залози ( корисні людям, хворим на діабет), для поліпшення травлення, лікування геморою, хронічних закрепів.

Столову ложку подрібненого коріння заливають склянкою окропу, кип’ятять 10-15 хвилин, настоюють годину, проціджують. Вживають по чайній ложці тричі на день за 30 хвилин до вживання їжі.

Після Благовіщення заготовляли корені цикорію ( Петрового батога), кропиви, калгану, любистку, дикої півонії( корінь Марії), живокосту, інші цілющі крені.

І, звісно, коріння хрону. Щоб користуватися ним навесні і влітку, їсти з м’ясом, яйцями, а  у піст – з овочами. Адже раніше всі знали – що хрін повинен бути на столі щодня, як хліб, але не більше ложки.