Бібліотека

У СМОРОДИНІ – ЖИТТЄДАЙНА СИЛА

Давно помічено, як тягнуться до смородини люди похилого віку з набутим рясним «букетом» хвороб. І не дивно. Смородина лікує тонзиліти, поліпшує зір, корисна при гастриті. Коли людина хвора на гломерулонефрит, смородина повинна бути в раціоні щодня. Якщо не самі ягоди, то, принаймні, її листя. Людям похилого віку вона корисна тим, що лікує подагру, знімає болі в суглобах. Ця ягода виводить з організму солі сечової кислоти і таким чином діє на нирки, налагоджуючи сольовий обмін.

Смородиновий напій п’ють від головного болю, водночас прикладають до голови смородинове листя. Чудодійна чорна ягода нормалізує серцеву діяльність, заспокоює нервову систему.

Дивовижна смородина ще й тим, що лікує атеросклероз. Тобто, якщо у людини було захворювання  барабанних перетинок і не вилікувалось, то згодом вони стають склеротичними. Лікується ця недуга погано, і ось тоді на допомогу приходить смородина. Вона не тільки їжа та ліки, а й профілактика від багатьох хвороб.

У смородині можна використовувати не тільки ягоди, а й пагони, молоде листя. У ньому – ефірні олії, флавоноїди. Чай, напари з них дуже корисні. З додаванням м’яти такі напої регулюють обмін речовин, добре діють на нирки, печінку, шлунок. При застудних захворюваннях, особливо взимку, до пагонів смородини додають чотири-п’ять гілочок малини. Щоб м’якшим був кашель і швидше минув, до такого домашнього чаю додають одну-дві ложки меду. Вживаючи по півсклянки кожні півгодини, можна мати належний ефект.

У мене до вас прохання – вчіться не варити варення!

Чорну смородину краще збережіть у герметичній тарі: виділяючи вуглекислий газ, вона сама себе консервує. Звісно, ягода повинна бути свіжозібрана й мати ідеальну якість.

Ягоди чорної смородини пропустіть через м’ясорубку, подрібнену масу перекладіть у емальовану каструлю( на кожний кілограм ягід додайте 2/3 склянки води). Поставте на вогонь, добре підігрійте, але до кипіння не доводьте. У такому стані потримайте 15-20 хвилин. Після цього ягоди відтисніть, натуральний сік, що отримаєте, доведіть до кипіння і одразу ж розлийте в стерилізовані банки. Тепер нехай  вони повільно охолоджуються.

Ласуючи  цими ліками взимку, не бійтеся ніякої застуди. Адже у смородині – життєдайна сила!