Бібліотека

У ВИШНІ ВСЕ ЦІЛЮЩЕ

Важко знайти людину, якій не були б до смаку соковиті плоди або вареники із вишнями.

Раніше завжди бувало – якщо парубок мав намір одружуватися з дівчиною, обов’язково напрошувався до неї на вареники з вишнями – хотів побачити, яка ж вона господиня.

Знали українці, що вишня – чудові ліки, зверталися до неї впродовж року. Бо всі частини дерева мають багатий склад біологічно активних речовин. Тож вишнею лікувалися, а особливо вживали для профілактики захворювань. Тому якщо у вашому садочку є вишня, то можна запобігти багатьом недугам. Для цього використовують молоді пагони, плоди, плодоніжки, листя, кору, коріння і навіть клей. Плодоніжки допоможуть, якщо непокоїть нирково-кам’яна хвороба, захворювання суглобів, набряки, пронос. Для цього брали  чайну ложку подрібненої сировини на склянку води нагрівали в киплячій воді на водяній бані 15 хвилин. Пили по столовій ложці чотири рази на день.

Плоди поліпшують апетит і травлення, знімають запалення дихальних шляхів, зміцнюють увесь організм, особливо показані тим, у кого недокрів’я.

Свіжа ягода – це й ефективний послаблюваний засіб. Лікують вишнями і від глистів. Для цього у вишневий сезон треба з’їдати вранці натщесерце по склянці ягід. Люди, в яких болять суглоби, можуть їсти вишні, запиваючи молоком. Взимку вживають сушені ягоди.

Вишневе листя має значно багатший хімічний склад, ніж ягоди. Кожна господиня, засолюючи огірки, помідори чи гриби, обов’язково кладе в бочки або банки листя вишні, а воно віддає овочам у розсолі усі свої корисні для здоров’я людини речовини.

Відварами свіжого листя лікують хронічні коліти, атонію кишечника

Зварене у молоці листя лікує печінку. Беремо столову ложку подрібненого листя заливаємо склянкою молока, кип’ятити 5 хвилин на слабкому вогні. Настояти 20 хвилин і процідити. Пити по ¼ склянки 4 рази на день.

Усі вишневі ліки рекомендовані від подагри, а всі зовнішні кровотечі можна спинити потовченими вишневими листочками, приклавши їх до ушкодженої шкіри чи слизової оболонки.

Ось таке воно диво-дерево – вишня!