Бібліотека

В країні вітамінів

Поговоримо про вітаміни. Яку саме роль відіграє той чи інший вітамін, і у яких продуктах його найбільше – у нашій довідці.

Вітамін Р – протиалергійна дія ( глід, капуста, помідори, салат, шпинат, картопля).

Вітамін Н – сповільнює процес сивіння волосся й облисіння, покращує згортання крові ( гриби, морква, помідори, шпинат).

Вітамін А – впливає на ріст, забезпечує хороший зір і оберігає шкіру (броколі, морква, білокачанна і брюсельська капуста, кабачок, цикорій, шпинат, салат, щавель, петрушка, зелений горошок, гарбуз, соя).

Вітаміни В1,В2,В3, В6 відповідальні за належне функціонування нервової та м’язової системи ( баклажан, шпинат, квасоля, салат, сочевиця, щавель, горошок, картопля, соя, помідори).

Вітамін В9 сприяє утворенню червоних кров’яних тілець, полегшує засвоєння білка ( спаржа, броколі, капуста, шпинат, шпарагова квасоля, салат, картопля, цибуля-порей, квасоля, сочевиця).

Вітамін С зміцнює імунітет, протидіє інфекціям, бореться із втомою (селера, броколі, брюсельська капуста, щавель, цикорій, шпинат, салат, ріпа, петрушка, салатний перець, редиска, помідори).

Вітамін D зміцнює кістки і покращує імунітет (печериці).

Вітамін Е оберігає клітини організму від вільних радикалів, які спричиняють не лише старіння, а й дуже багато найнебезпечніших недуг (спаржа, салат, шпинат, квасоля, соя).

Вітамін К сприяє згортанню крові, протидіє остеопорозу ( броколі, цвітна і білокачанна капуста, морква, шпарагова квасоля, салат, картопля).

Ось така невеличка абетка вітамінів. Я дуже хочу, щоб ви уважно її прочитали і запам’ятали. Бувайте здорові!