Бібліотека

Верба: від гілочок до кори

Наші пращури, спостерігаючи за рослинами, широко застосовували вербу в народній медицині. Навіть важко пригадати, від якої хвороби вона не допомагала. Використовували бруньки, гілки, листя і особливо кору, відвар  якої має знеболюючі, заспокійливі, протизапальні жарознижуючі, потогінні, антисептичні, кровоспинні, ранозагоювальні, протималярійні, в’яжучі і навіть протиглисні властивості.

Відвар із гілок верби застосовують при варикозному розширенню вен, слабкості м’язів ніг, чиряка, навіть від облисіння та пітливості.

Настій із вербових гілок готують так: 1 ч.ложку подрібненої сировини( молодих гілок, кори) заливають 1 склянкою окропу, настоюють до охолодження, проціджують. Вживають по 1 ч.ложці тричі на день.

При головному болю, невралгії, різних формах неврозу, ревматизмі, подагрі, застудних захворювань вживають відвар. Для цього 1 ст.ложку подрібненої кори із молодих гілочок заливають 0,5 л окропу, проварюють на слабкому вогні 5-7 хв., настоюють півгодини. Вживають по 1 ст. ложці тричі на день. Такий відвар помічний також при нетравленні їжі, запальних явищах у кишечнику, жовтяниці, хвороба селезінки і печінки ( особливо коли внаслідок отруєння токсинами була збільшена права її доля).

Користувалися вербовими відварами при проносах, запаленні сечовивідних шляхів, гінекологічних та інфекційних маткових та інших кровотечах.

Зовнішньо відвар із кори ( 1 ч.ложку порошку кори – на 0,5 л холодної води настоювати 8 годин) використовували для полоскань горла та ротової порожнини при ангінах, стоматитах, пародонтозі тощо. Таким відваром промивали рани та виразки, також робили ванни для ніг при варикозному розширенні вен, слабкості м’язів ніг після тяжких хвороб, при чиряках( фурункульозі), навіть від облисіння та пітливості. Використовували його при екземі, ним змочували виразки і пухлини на тілі.

До речі, порошком із кори наші предки присипали рани та зупиняли носові кровотечі. Вербове листя добре прикладати до мозолів. Усі види верби поширені в Україні, мають схожі фармакологічні властивості, хімічний склад та дію.

Наталя Земна