Інформаційна лінія: +38 (044) 456-20-43
Інтернет магазин: +38 (095) 006-81-27
Час роботи: Пн-Пт: с 10.00 до 17.00

Бібліотека

Виростіть зелені вітаміни…

На початку весни у нас часто накопичується втома, з’являється сонливість. Лікарі називають це весняним авітамінозом і радять приймати вітамінні комплекси. Та набагато корисніше і дешевше поповнювати організм вітамінами, вирощуючи і споживаючи домашню свіжу зелень. Хоча б звичайну зелену цибулю.

Дбайлива господиня ніколи не викине пророслу після тривалого зберігання цибулину, адже добре знає, що достатньо поставити її у неглибоку посудину з водою, і вже за тиждень-два можна ласувати зеленим пір’ячком. Багато хто і спеціально вирощує удома зелену цибулю. Звичайно, зелень можна купити, але присмачити салат ніжними листочками власного врожаю набагато приємніше. І хоча зелень у квартирі не матиме стільки вітамінів, як та, що росла б просто неба, вона все одно корисніша за аптечні вітаміни і запашніша за тепличну з магазину.

Якщо зеленою цибулькою на підвіконні зараз нікого не здивуєш, то інші культури вирощують рідко. А можна ж влаштувати на підвіконні цілий «город»! Порадуйте себе і близьких такими запашними і корисними прянощами як кріп, петрушка, базилік, селера, чебрець, салат. Молоді листочки швидкорослої салатноїгірчиці чи руколи зможете скуштувати вже за 3-4 тижні. Крес-салат можна «посіяти» навіть на мокру ватку чи марлю і за два тижні додавати пророщену зелень у салат.

Селера, петрушка, кріп ростуть повільніше, зелень доведеться чекати довше. Краще скористатися вигонкою зелені з коренеплодів і кореневищ. Висадіть їх у ємності з ґрунтом, залишивши на поверхні верхівку. Вигонка має кілька переваг: вже за три тижні можна зрізати перші листочки, на зміну яким виростатимуть нові; рослини не потребують надмірного освітлення і краще ростуть при невисоких температурах (до 18°С), тож підійде веранда чи лоджія. Таку зелень не лише простіше вирощувати — вона корисніша і містить більше вітамінів, бо отримує поживні речовини з коренеплодів. Ви можете отримати зелень, використовуючи різні види цибулі, часник, коренеплоди столового буряка, петрушки, селери та кореневища ревеню і щавлю. Це далеко не повний перелік того, що можна вирощувати впродовж усього зимово-весняного періоду, і ви цілком можете доповнити свій «городик» на підвіконні іншою улюбленою зеленню.