Волошка – Велесова квітка
Коли святилищу шанованого нашими пращурами бога Велеса загрожували вороги або непрохані чужинці, волхви кидали у вогонь пригорщу синіх пелюсток. Дим вселяв у серце ворога безтямний жах і гнав геть. Магічна квітка захищала й від орди кочівників.
Волошка синя була оберегом від злих духів і лихої долі, її настоєм вмивалися, щоб бути вродливішими, кропили наречених та галявини, де гуляли Купальської ночі. Неможливо уявити без небесного волошкового кольору традиційний український вінок з дванадцяти квітів та орнамент вишиванки.
Знахарі вважали рослину омолоджувальною. Лікували рослинкою очі, ростили волосся, рятувалися від головного болю.
У XVI ст. лікар Маттіолус у книзі “Новий травник” радив зупиняти кров настоєм пелюсток волошки з подорожниковою водою, настоянкою насіння на вині – рятуватися від отрути павуків і скорпіонів, порошком сухих квіток – гоїти гнійні рани на тілі, а соком свіжих – у роті.
Сучасна народна медицина лікує волошкою кон’юнктивіт та “ячмені” на очах: настоюють чайну ложку посушених і подрібнених квітів у склянці окропу, охолоджують та промивають очі. Такий настій тамує й зубний біль.
Рослинкою лікують сечовий міхур і нирки, застосовують для очищення крові, для покращення роботи травної системи. Волошку радять приймати за жовтяниці, застуди, головного болю.
Якщо застосовують внутрішньо волошкові ліки, приймати треба малі дози відвару або настою: наприклад, для поліпшення травлення корисно пити настій по столовій ложці тричі на день за 30 хв. до їжі.
Примочки з волошки – хороший косметичний засіб для шкіри з розширеними порами.
Заготовляють усю надземну частину рослини під час цвітіння у червні-вересні. Зв’язують у пучечки й підвішують для сушіння в місці, що добре провітрюється. Так зберігається цілющий блакитний пігмент квітів, а також дубильні речовини, гіркоти, слизи та віск трави. Але можна назбирати та насушити й тільки крайові квіточки у кошиках – вони найцілющі.
Кулінари з пелюсток волошки роблять прянощі, а винороби її синім барвником підфарбовують вермути і шампанські вина.