Новини

Цілющий СВЯТВЕЧІР

Сьогодні дуже світлий та прекрасний день – СВЯТВЕЧІР, коли збирається вся родина до столу, коли поспішають з найвіддаленіших куточків вся рідня аби зустріти зірку ту першу на небі, аби сісти до столу, відкрити один одному душу, поділитися своїми досягненнями, помріяти, поділитися планами на майбутнє.  І тоді стає так легко на душі, так гарно, коли знаєш, що поруч є рідні люди, які тобі допоможуть і ніколи не нашкодять і будуть радіти з того, що ти досяг. Традиційна страва на Святвечір, це, звичайно ж таки, кутя, яка збирає всіх  до столу аби посмакувати нею. А до куті традиційна українська страва –  узвар,  зібраний із усіх фруктів, які могла тільки господиня висушити. Адже всі знають, і  не лише дієтологи, а й кожна господиня, що у сухофруктах зберігаються всі властивості свіжих фруктів. Перед тим, як варити узвар, кожна господиня ретельно готує засушені плоди. Розмочує їх, дуже гарно миє. Замочувати треба у холодній воді, ретельно промивши, поставити варити узвар.  Традиційні узвари готували  просто, заливаючи їх крутим окропом. Щільно закривали кришкою і настоювали. А коли вже прочах той настій, то вважалося, що сухофрукти готові до вживання. Чого тільки не готували з них – подрібнювали їх, перемелювали, пекли з них пиріжки, варили вареники. Просто в такому вигляді додавали як приправу до будь-яких страв – до каші, до сиру, до салатів навіть. Але в жодному випадку не додавали цукор. Якщо і треба було підсолодити, то додавали меду і то небагато.  Помиті, очищені від кісточок сухофрукти, перемелені, можна поставити у холодильник і потім вживати по одній або по дві столовій ложки перед сном для того, щоб кишечник працював нормально, аби була перистальтика відмінна, не було закрепів. І кишечник виводив всі непотрібні рештки із організму, очищаючи його і підсилюючи роботу кожного органу і кожної системи.  Як багато господині додали своєї кмітливості і кулінарних здібностей, щоб збагатити узвар аби він був настільки цілющим, щоб жодна страва взимку не буває такою цілющою. Отже, і додають всі види фруктів, які має господиня. Курагу раніше не додавали до узвару. Але  ж як вони потрібні адже містять дуже багато калію і органічних кислот, вітамінів, каротину. Вони  навіть у висушеному вигляді не втрачають свого кольору. Також додають чорнослив. А у ньому так багато цілющих властивостей – вони дезінфікують кишечник, підсилюють перистальтику і внаслідок цього – зменшується небезпека захворіти на  атеросклероз, ревматизм, подагру. Тобто, усуваються запальні процеси у суглобах і виходять солі сечової кислоти – урати. Вживання сливи сприяє зниженню холестерину у крові, видаляються із організму надлишки солей натрію і води. Слива корисна також всім гіпертонікам. Тобто тим, у кого підвищений тиск. Тому що вона не лише нормалізує тиск, а й лікує всі серцеві захворювання. А також – ниркову недостатність. Нині до узвару, щоб він  був солодким, смачним та корисним, додають інжир. А він дуже корисний при всіх захворюваннях  серцево- судинної системи. Коли виникає серцебиття, або  ж людина кашляє.  Задавнений кашель такий, що виникає задуха або бронхіальна астма. Ось тоді і вживають інжир окремо. А в узварі  він також буде працювати на користь тим людям, у яких є астматичний бронхіт або бронхіальна астма. Отже, до святкової вечері такий смачний, солодкий і дуже цілющий узвар. Щоб  не лише була їжа  смачною, а ще й була цілющою. Адже треба  обов’язково особливо взимку і в свята зміцнювати свій організм для того, щоб бути щасливим на свято. А щасливим можна бути тоді, коли здоровий. Зі Святим вечором будьте здорові!

Наталя Земна