Вчені визначили скільки яблук треба з'їдати, щоб знизити ризик ранньої смерті

29 квітня 2016 р.

Австралійські дослідники протягом 15 років спостерігали за 1,5 тисячами літніх жінок і з'ясували, як скоротити ризик передчасно померти більш ніж на третину.

Вживання всього одного яблука в день знижує ризик передчасної смерті на 35 відсотків. До цього висновку прийшли вчені з Австралії, протягом півтора десятиліття спостерігали за 1456 пенсіонерками у віці від 70 до 85 років.

Дослідники стверджують, що ті представниці прекрасної статі, які з'їдали хоча б сто грамів фруктів щодня (а це якраз вага невеликого яблука), істотно збільшували шанс на більш тривале життя. У порівнянні з тими, хто їв лише 15 яблук на рік або менше п'яти грамів в день, різниця склала більше третини.

Медики, які проводили дослідження, пояснили і механізм такого позитивного впливу яблук на організм людей: що міститься в цих фруктах клітковина знижує холестерин і тиск, а також зменшує ризик розвитку онкологічних захворювань. Крім цього яблука є джерелом багатьох корисних речовин: калію, магнію, вітаміну C і зосереджених в шкірці флаваноїдів. Останні сприяють розслабленню судин, що в свою чергу зменшує ризик виникнення серцево-судинних захворювань. Не останню роль відіграє і те, що люди, які щодня їдять яблука, стежать і за іншими аспектами свого здоров'я, а значить, за визначенням живуть довше.

Дослідники в бесіді з журналістами The Telegraph також підкреслили, що замінювати всі фрукти і овочі тільки яблуками не варто. Вони займалися вивченням впливу на тривалість життя тільки цього продукту, тому що він найпоширеніший. Але це не означає, що тільки яблука здатні дати людині всі необхідні організму корисні речовини. Всі виявлені вченими довгожителі крім яблук регулярно вживають і інші овочі та фрукти.