ГОРОБИНА ДОПОМОЖЕ БУТИ ЗДОРОВИМИ (Частина 1)

24 сентября 2021 г.

Перший місяць осені дещо засмутив нас своєю прохолодою, змусив у останні дні свого панування одягати теплі куртки, брати  з собою парасольки… Утім не засмучуйтесь. Вже в жовтні ви ще зможете   спостерігати казкове павутиння запізнілого бабиного літа, насолоджуватися лагідним теплом осінніх сонячних променів. Однак кожен з нас сприймає ці теплі  сонячні миті не лише як щедрі дарунки осені, а й як нагадування, що не за горами і перші заморозки, і негоди,  а там – і зима. До якої  маємо підготуватися, зібрати восени лікарські рослини, зокрема корінці  і ягоди, які саме й чекають перших заморозків. Серед них, скажімо, і терен, і горобина.

Сьогоднішня розповідь саме про горобину звичайну, червону (рябина обыкновенная, Sorbus aucuparia).

Бракує в організмі міді? Їжте горобину

Їду по нашій Україні і бачу горобина червона така рясна, ягоди соковиті, яскраві, нині вони ще з гірчинкою і терпкістю. Але  прийде перший заморозок, як кажуть, поцілує горобину, листочки стануть на ній багряними, а ягоди солодкими.

Одна з прикмет: коли ягід на горобині дуже багато, коли гілки гнуться під їхньою вагою, то вона попереджає про те, що зима може бути холодною. Отже приготувала корм для птахів, аби вони не замерзли взимку, аби могли наснажитися  вітамінами і «смакотами», які є в її ягоді. Та й про людей подбала. Адже люди лікують ягодами горобини звичайної  чимало захворювань, зокрема і застудні. Тому, що в горобині міститься багато вітаміну C, а червоніє вона від каротину - провітаміну A, якого теж достатньо назбиралося в цій ягоді. Є вітаміни групи B:  B1, B2, вітамін PP,  багато мікроелементів: калій, магній, фосфор, залізо, яке дуже потрібне для кровотворення, марганець, цинк, кальцій, йод - для щитовидної залози, бром, молібден і, навіть, мідь.

Іноді людина хворіє, лікарі лікують і ніяк не можуть її вилікувати. І, лише  зробивши аналіз крові, визначають, що у пацієнта не вистачає міді в організмі. То де ж їй взяти необхідну мідь, у якій рослині знайти?

Раджу завжди гілочки вишні і, обов’язково, згадую про горобину червону. Ці ягоди допоможуть вам.

Усім прихильникам «Зеленої планети Земної» раджу зібрати після першого заморозку ягоди горобини. Тільки не зривайте біля дороги, де їздить багато транспорту, або біля залізниці. Знайдіть куточок у лісі, в гаю далеко від дороги, фабрики чи заводу, який викидає шкідливі речовини. Назбирайте ягід, насушіть їх. Всю зиму у вас будуть надійні ліки.

Чому кажу збирати горобину після заморозку. Бо власне тоді ягоди горобини стають солодшими, м’якшими, нетерпкими. А відбуваються такі зміни в них тому, що після заморозку сахароза в ягодах розкладається на глюкозу і фруктозу, крохмал цукрується, зменшується дієвість яблочної кислоти і дубильних речовин. Тому ягода стає дуже приємною на смак.

Оставьте ваш комментарий