На порі кабачки і вся їхня численна родина, окрім голови роду — гарбуза, який ще набирає вагу під літнім сонечком. Патисон, про якого далі буде мова, є лише підвидом гарбуза, як і кабачок.
А назву патисон, яка виникла через його особливу форму, придумали французи: вона походить від французского pâté, яке означає тісто, пиріг. На відміну від власне гарбуза, патисони збирають недозрілими, коли вони ніжніші, смачніші, мають м’яку шкірку. До того ж, збирання молодих плодів стимулює рослину до утворення нових квітів і плодів.
Можете вживати їх досхочу, як і кабачки і цукіні, адже вони нікому не шкідливі. Страви з патисонів доповнять ваш раціон багатьма мінералами, наприклад, залізом і магнієм; вітамінами С і В, клітковиною. Я не знаю хвороби у людини, за якої би були протипоказані ці овочі! Навіть більше: приносять користь ниркам, печінці, шлунку, кишківнику, серцю і судинам, заспокоюють нервову систему.
Після прийому антибіотиків, щоб очистити і підсилити печінку, яка зазвичай, найбільше страждає від хімічних ліків, треба вживати кабачки і патисони у будь-якому вигляді. Добре для цього до ікри або до смажених кабачків та патисонів додавати часничок. Але це можна лише тим людям, у кого здорова підшлункова залоза, хто добре переносить часник. Якщо ж не любите часник, то кладіть цибулю. Можете хрону, навіть перчику додавати, нехай вони будуть гостренькі, щоб добре працював шлунок.
Майте на увазі, що патисони можуть містити токсичні гіркі речовини кукурбітацини, хоч це трапляється не часто. Якщо патисон чи кабачок гірчить — їсти його не можна, бо це може призвести до важкого отруєння.
Влітку часто буває алергія, і у дітей, і в дорослих людей. Візьміть 10 квіток патисона або кабачка, залийте 0,5 л води, настоюйте 7-8 год. і потім випийте за день. Ніяка алергія для вас не буде страшна, навіть від амброзії, не буде висипів на шкірі! Чому? Тому, що нормалізується робота шлунка, почиститься печінка і буде добре виконувати свою очисну функцію.