Вся користь чорниці

5 липня 2025 р.

Літо — це і косовиця, і основна пора збору трав, і ягідний сезон. Пропустити цей час ми ніяк не можемо. Особливо це стосується чорниці. Для лікування і профілактики достатньо їсти щодня склянку або дві ягід, а дітям — одну.

Чорницю дають, щоб зір був гарний, щоб очі не запалювалися і не боліли, адже вона містить велику кількість вітамінів (С, К, В, каротин); антоціани (сині барвники:дельфінідин, мальвідин, петунідин та інші), які сприяють здоров’ю очей, укріплюють стінки судин, зменшують запалення, нормалізують рівень глюкози в крові, показані при атеросклерозі.

Розведеним соком чорниці також промивають очі або полощуть горло і рот при легкому запаленні, тому що в чорниці багато бактерицидних речовин. Наприклад, дубильних речовин, які мають протизапальні, антимікробні, в’яжучі властивості. Для полоскання в разі стоматиту, фарингіту, ангіни можна використовувати і 10% відвар сухих ягід.

Чорницею (ягодами і листям) лікували раніше важкі інфекційні хвороби, такі як дизентерія і черевний тиф. Чорницю вживають і в разі кровотеч в клімактеричному періоді і від геморою.

Всі, у кого підвищений цукор, знають, що чорниця допомагає понизити цукор у крові і покращує склад крові. Для цього беремо ягоди та листя і готуємо з них чай чи відвар. Ці ліки не лише знижують цукор в крові, а й сприяють тому, щоб підшлункова залоза виробляла вдосталь інсуліну.

У листі, як і в ягодах, є багато дубильних речовин і антоціанів, фенолів з антиоксидантною дією, органічних кислот, тритерпеноїдів, вітамінів, мінералів (K, Ca, S, P, Cl, Ba, Br, V, I, Co, Fe, Mn, Cu, Mo, Se). Але через вміст хрому при тривалому застосування листя можуть виникнути симптоми отруєння! Молоде листячко можна їсти сирим потроху.

Чорниця добре розріджує кров, не допускає утворення тромбів — а це надійна профілактика інсультів та інфарктів. Окрім того, чорниця зміцнює стінки судин, робить їх еластичними завдяки великій кількості вітамінів групи Р (гіперин, кверцетин, астрагалін, рутин тощо) та антоціанам.Завдяки тим самим антоціанам чорниця допомагає також зміцнити капіляри хворим на діабет, запобігаючи дегенеративним захворюванням сітківки ока та розладам нічного зору.

Антоціани також сприяють відновленню епітелію в разі виразок шлунка та кишківника. Лікують і зовнішні рани. Густо зварені (варити недовго) свіжі ягоди загоюють будь-які ушкодження шкіри: кашку з ягід наносять на висипи, прищі, опіки.

В чорниці багато і мінералів: заліза, калію, фосфору, магнію, міді, марганцю, фтору, а також пектинів, яківиводять шкідливі речовини, живлять мікробіоту.

Дітям дають сік із чорниці, щоб працював шлунок і кишківник. Коли в дитинки болить, ріже, пучить животик, то їй дають чорничний сироп або відвар. Також дають чорницю, коли є закрепи, вітри.

Чорниця допоможе нормалізувати тиск, тому що вона лікує нирки, від роботи яких значно залежить тиск. Урсолова, кавова та хлорогенова кислоти зменшують рівень холестеролу і глюкози, регулюють ліпідний обмін, а це теж дуже добре впливає на тиск. Є в чорниці і катехіни — потужні антиоксиданти.

Наші предки в разі циститу, уретриту, атонії сечового міхура, сечокам’яної і жовчнокам’яної хвороби давали сік або відвар із чорниці, щоб вгамувати запальний процес, вилікувати сечовий міхур і нирки, почистити їх від патогенних бактерій і солей.

На зиму сушимо як листя, так і ягоди. Наші прабабусі ніколи не варили варення з чорниці, а лише сушили її. Сушити можна на горищі чи у затінку, не на сонці! Можна спочатку ягодипров'ялити на повітрі 2-3 год., а потім сушити у сушарках за 55-60°С, розклавши тонким шаром і перемішуючи. Правильно висушені ягоди не злипаються і не синять руки.

Сухі ягоди знадобляться в разі проносу, гепатиту, анемії. Ви можете пити чай з сушеною чорницею, можете заварювати її як ліки: 1 ст. л. ягід і листя на склянку окропу і пити по чверті склянки. А поки сезон їжте щодня по склянці ягід та варіть вареники! Це чудова профілактика здоров’я на весь рік.

Обережно треба вживати чорницю при хворобах підшлункової залози: невеличкими порціями, прислухаючись до самопочуття; або замінити свіжу ягоду на чорничний кисіль, чай.

Залиште свій коментар