Нині розмаїття овочів у магазинах дуже велике, але вони значно поступаються диким травам за складом біологічно активних речовин, ще сильніше — мікроелементів. Культурні рослини, звісно, поживніші, та дикі трави — більш цілющі.
Щоб зробити ваш салат більш корисним для здоров’я, у травні можна покласти туди молоді листочки вероніки. Вонине поступляться спеціям своїм приємним ароматом та терпкуватим з гірчинкою смаком. Добре пасують до м’ясних та рибних страв. У супі замінять крес-салат.
Листя розхідника звичайного має помірний гіркуватий смак і своєрідний камфорний аромат. Їх можна додавати сирими в салати, ароматизувати супи, соуси, присмачувати рагу, омлети.
Молоді листочки подорожника годяться у салати, а грубіші бланшують без черешків і використовують як капусту чи шпинат або тушкують з часником.
Родич щавлю кислого, який вирощують на городі для зеленого борщу, щавель горобиний, за смаком і кислотою не гірший за культурний.
Приємної кислинки салатам, бутербродам і першим стравам додадуть трійчасті листочки квасениці звичайної, або заячого щавлю, та квасениці прямостоячої, із жовтими квіточками.
Грона білої акації (робінії звичайної) не лише запашні, а й смачні: солодкуваті й пахнуть свіжим медом. З них можна приготувати варення, салат, запіканку, смачний і корисний чай.А чи куштували варення з пелюсток шипшини?
Зауважимо, що більшість диких рослин мають сильні цілющі властивості, тож, як і ліками, зловживати ними не варто.