Мати-й-мачуха: природа оживає і набирає сили

15 березня 2022 р.

А сил в природи багато і вона щедро поділиться з людиною всім, що накопичує в листі, пагонах, бруньках, квітах, згодом і в насінні.

Ось з’явились з-під пожухлого листя, ніби сором’язливо, але впевнено, маленькі яскраві сонечка мати-й-мачухи, або підбілу. Назва Tussilago farfara яскраво говорить про те, що рослина усуває кашель і лікує верхні дихальні шляхи: tussis означає «кашель», ago — «кидати».

Мати-й-мачуха, її квіти, а потім листя необхідні всім — і малим, і старшим людям. Їх використовують як відхаркувальний, пом'якшувальний, протизапальний, імуностимулюючий, легкий потогінний, жовчогінний та спазмолітичний засіб.

У листках і кошиках є гіркі глікозиди, дубильні і слизисті речовини, фітостерин, інулін, кислоти, кверцетин, каротин, вітамін C.

Кошики збирають на початку їх розпукування, зрізуючи або обриваючи біля самої основи, а листя — у травні—червні, коли воно порівняно невелике і верхній бік листків майже голий, а нижній має густу повсть. Залишки черешків не мають бути довшими за 5 см.

Хоча з лікувальною метою застосовують листя, яке з’явиться пізніше, для підсилення їхньої ефективності обов’язково додають невеличку кількість квітів. А нині, коли ще немає листя, в разі необхідності можна скористатись самими суцвіттями.

Настій суцвіть підбілу

1 ст. л. суцвіть настояти в склянці води, вживати по 1 ст. л. 4-6 разів на день.

Такі ліки розріджують мокротиння (навіть густі мокроти), діють обволікаюче при кашлі, хриплому голосі, запаленні бронхів, горла, бронхіальній астмі, запаленні легенів, слизової оболонки шлунково-кишкових шляхів.

Як бачите, це якраз те, що нам так потрібно і в перехідний весняний період, і після перенесеного ковіду-19, якщо тривало зберігається кашель і дуже важко відкашлюється. Бо мокротиння густе і засіло глибоко, а слизова оболонка запалена — от і не відкашлюється. Ці надзвичайно цілющі сонечка позбавлять вас від такого довготривалого ускладнення або допоможуть уникнути його.

Підбіл здавна і в різних країнах використовують як їжу. Ось кілька нескладних рецептів.

Омлет із квітами

Квіти разом зі стеблами помийте, наріжте, додайте до яєць, готуючи омлет (з розрахунку 2 жмені на 6 яєць).

 

Смажені квіти

Розтопіть 25 г масла, додайте 2 ч. л. олії, 5 жмень суцвіть зі стеблами. Смажте хвилин 10 на сильному вогні, щоб вони підрум’янилися і були хрусткими. Можна посолити і поперчити за смаком. Подавайте гарячими.

Листя використовують в їжу у відвареному вигляді як шпинат для приготування перших і других страв, а зовсім молоде — обсмажують на сковороді разом із квітами і молодими стеблами або готують на пару. Про запас листя маринують. Сухе використовують для чаїв у сумішах з іншими рослинами.

Салат з листя підбілу

Листя вимити, нарізати, опустити в киплячу воду, довести до кипіння, зняти з вогню, настоювати із закритою кришкою 10-15 хв. Вийняти шумівкою, дати стекти, додати варену картоплю, яйце, заправити сметаною, солити за смаком.

 

Салат із підбілу з помідорами

5-6 молодих листків підбілу звичайного, 1 пучок хрінниці (крес-салату), 1 пучок щавлю, 2 помідори. Для заправки: 4 ст. л. кефіру, 2 ст. л. лимонного соку, 2 подрібнених пера зеленої цибулі, 1 ст. л. подрібненої зелені кропу, цукор, сіль і перець — за смаком. Зелень вимити, дрібно нарізати. Помідори порізати тонкими скибочками і змішати з зеленню. Приготувати заправку і перемішати її з салатом.

 

Голубці з листя підбілу

Листя опустити в киплячу воду і одразу вийняти, після цього на них покласти натерті сирі овочі: моркву, гарбуз, кабачки, загорнути «конвертом», скласти в каструлю, залити окропом так, щоб він їх прикривав, посолити, довести до кипіння, варити 2-3 хв. і настоювати 10-15 хв. без нагрівання із закритою кришкою.

Окрім корисних речовин є в підбілі й токсичні алкалоїди (0,015%), що згубно діють на печінку, а у великих кількостях (4% і більше) призводять до раку печінки. В квітах алкалоїдів значно більше, ніж в листі. Більша частина їх знищується при відварюванні, але не всі. Крім того, їхня дія має накопичувальний ефект. Тому вживати підбіл тривалий час чи у великих кількостях не можна. Вживання в невеликій кількості як для їжі, так і для лікування є цілком безпечним.

Залиште свій коментар