ПЕРЕЦЬ СОЛОДКИЙ СМАЧНИЙ І КОРИСНИЙ

12 октября 2021 г.

ПЕРЕЦЬ  СОЛОДКИЙ  СМАЧНИЙ І КОРИСНИЙ

Сьогоднішня наша розмова про перець солодкий. Нагадаю, що перець прийшов до нас із Мексики: пряний, гострий і солодкий. Плоди пряного перцю використовують у їжу як приправу, для апетиту, а з солодкого готують самостійні страви, салати, фарширують м’ясом чи рибою. Дуже смачний перець фарширований овочами - морквою, цибулею,  ще й з приправами.

Підшлункова залоза підкаже чи корисний вам перець

Багатьом смакує свіжий перець. Навіть просто з хлібом і сіллю. Дехто запитує себе, мовляв, чи правильно робить, що вживає у стравах багато перцю?  Правильно. Адже  він багатий на вітаміни, які потрібні людині.

Однак зазначу: не кожна людина сприймає позитивно цей овоч. У декого  підшлункова залоза дуже чутлива до перцю. Особливо у тих, хто колись переїв його, або, не дай Боже,  навіть отруївся. Ці люди все життя вже за запахом  визначатимуть, у якій страві є солодкий перець.

А для тих, хто сприймає перець нормально, чия підшлункова залоза реагує на нього позитивно, цей овоч принесе лише користь. Адже, як вже зазначила, він містить комору вітамінів. Якби, приміром, нагороджували овочі медалями за вітаміни, мікроелементи, то, вочевидь, перцю дісталась би золота медаль. Бо в ньому є каротин (провітамін А), вітамін Р, вітамін С, який потрібен людині щодня і ще багато інших. Існує приказка: "Хто їсть солодкий перець, той довго живе".

Каротин, що міститься в перці (найбільше його в перці, який забарвлений в помаранчевий та червоний кольори), оберігає в людини ті чутливі місця, де шкіра переходить у слизову оболонку: ніздрі, очі, вуха, статеві органи. І вітаміном А організм запасається, насамперед для цих ділянок шкіри. Якщо ж  запаси збіднюються, то опірність організму знижується і виникають різноманітні захворювання. Не може організм розвиватися, рости, жити і ефективно працювати без вітаміну А.  У перці його дуже багато.

Перець зміцнює стінки капілярів.  Їх в організмі дуже багато, і вони повинні бути міцними й забезпечувати живлення кожної клітини, всіх органів і систем. Вчені, досліджуючи перець, виділили вітамін Р, який зміцнює судини. А, як ви знаєте, людина старіє настільки, наскільки зношуються  (перестають бути еластичними) судини в організмі.

То ж перець - це природній бальзам для серцево-судинної системи.

Перець солодкий позитивно діє на самопочуття онкохворих

Якщо у перці червоного та оранжевого забарвлення багато вітаміну А, тобто каротину, то у зеленому та  жовтому чимало вітаміну С - у шість разів більше, ніж у цитрусових. Такий перець треба їсти свіжим, не варити його і не тушкувати. Й коли серце дає себе чути, то людина  має знати, що без вітаміну С серце  не може працювати нормально. Адже він зміцнює центральну нервову систему, заспокоює людину. Аскорбінова кислота, тобто вітамін С, відіграє важливу роль у процесі обміну речовин, регулює фізіологічні функції в організмі, стимулює функцію наднирників, мобілізує захисні сили організму, тобто підсилює імунітет.

Аскорбінова кислота в багатьох випадках позитивно діє на самопочуття онкологічних хворих. Власне через те, що вітамін С допомагає організмові боротися з пухлинними захворюваннями, лікарі пропонують усі овочі, які містять у собі вітамін С, вживати онкологічним хворим.

Їстимете перець – зникне пігментація зі шкіри

Наголошу ще на одній властивості перцю: він має здатність підвищувати засвоєння заліза, яке необхідне для нормального кровотворення і кровообігу. Тобто перець є надійною профілактикою від недокрів’я.

Болгарський перець - так ми звикли його називати, це, сказати б, скарбничка для життєво важливих процесів в організмі. Вміст кремнію робить його незамінним у разі порушення росту волосся, нігтів.

Вживаючи перець, добре поєднувати його з морквою: один до одного.  Можна із соком моркви. Тоді зникнуть пігментація, тобто руді плями,  вугри і висипи на шкірі, покращиться функція кишківника, налагодиться перистальтика – не буде закріпів.

Варто частіше вживати солодкий перець для підвищення загального тонусу організму. Ароматичні речовини, які містяться в ньому, сприяють виділенню так званого гормону щастя - ендорфіну, який добре діє на центральну нервову систему. Однак, червоний перець треба вживати індивідуально дозуючи, надто не захоплюючися, тому що ендорфін є своєрідним наркотиком.

Заготуймо перець на зиму

Щоб насолоджуватися стравами із перцю солодкого не тільки тоді, коли він достигає на грядках, поповнювати свій організм вітамінами, цей овоч можна заготувати на зиму: приготувати салати, нафарширувати, насмажити - всі страви будуть апетитними і дуже смачними.

Приміром, приготуйте найпростішу заготовку для страв.

Солодкий перець, зелень кропу, петрушки, селери, помідорів (в рівних частинах) дрібненько поріжте і перемішайте. Зберігати в холодильнику в морозильній камері.

Якщо кваситимете капусту, то додайте й солодкий перець. На один кілограм капусти - сто п’ятдесят грамів перцю.

Спробуйте висушити перець так, як це роблять болгари.

Перець висушений

Кожну перчину надріжте вздовж і виберіть насіння. Потім треба  нанизати кожен перець за хвостик на товсту нитку і повісити висушуватися.  Або ж можна очистити перець од насіння, хвостиків і нарізати соломкою. Розкласти на папір і висушити таким чином.

Видалене насіння не викидайте - висушіть, подрібніть на кавомолці, і застосовуйте як приправу до різноманітних страв.

В насінні перцю дуже багато мікроелементів і біологічних стимуляторів, без яких нам не обійтися восени та й в зимовий період і навесні, коли організм слабне.

Організм  підкаже чи корисний вам перець

Як бачите, перець справді дуже корисний і потрібний людям. Однак застережу: перець протипоказаний  тим, у кого хвора підшлункова залоза, хто потерпає від виразки шлунка і дванадцятипалої кишки, хронічного гепатиту, холециститу у стадії загострення, а також од колітів та ентероколітів.

Насправді сам організм підкаже чи корисний вам перець. Якщо дуже хочеться перцю, запах його вам приємний і ви його з апетитом їсте - це означає, що всі органи сприймають цей овоч. А якщо ж відчувається нудота або щось неприємне діється в організмі, не змушуйте свій організм їсти те, що йому не підходить.

Оставьте ваш комментарий