Чи ви знаєте когось, хто з нетерпінням очікує сірих осінніх днів та довгих темних вечорів? Нас тягне до тепла і сонечка, у весну та літо, на свіже повітря і зелену травичку. Тому наближення зими дається непросто. А для декого перехідний період стає справжнім випробуванням. Стає важче зберігати спокій, врівноваженість, бадьорість духу і тіла — стрес на кожному кроці, а там і депресія не забарилась. Щоб піднятись вранці з ліжка, потрібні чималі зусилля. Основним задоволенням стають смаколики, особливо цукерки, шоколад та інші швидкі вуглеводи.
Хоч перспектива доволі похмура, знайте, що ви в цьому не винні! Вчені мають пояснення і навіть науковий термін для занепаду духу і тіла — «сезонна депресія». Не все в ній ясно і понині, але суттєвою вважають нестачу денного світла, яка й погіршує настрій. Порушуються біологічні ритми: температура тіла в людини зазвичай найменша о 3 годині ночі, а зараз о 6 ранку. Через такий зсув вночі не спиться, а вранці важко прокидатись.
Хоча 2-3 сонячних дні легко знімають всі симптоми, на жаль, мало хто може помандрувати в літо на іншу земну півкулю. Допоможе подолати цю проблему яскраве вранішнє світло.
Псує настрій і відбирає в нас енергію ще один фактор — гормон мелатонін. Він виділяється саме в темряві і «тікає» від світла. Тривалий літній день рівень мелатоніну зменшує, а короткий зимовий — збільшує. Саме під дією мелатоніну знижується температура і крутиться голова. Хоча цей гормон потрібен: наприклад, у тварин регулює сплячку і репродуктивний цикл. Та людина ж не ведмідь, не може проспати в барлозі три місяці!
Так чи інакше відчувають сезонну депресію практично всі: стать, вік, місце проживання не мають значення, проте молоді жінки до неї все ж таки більш чутливі. Енергії настільки мало, що виконувати навіть звичну роботу стає дуже важко. Із 75% людей, які звертаються до лікаря, дехто навіть потребує госпіталізації.
Що ж радять нам фахівці? По-перше, для нормальної життєдіяльності дуже важливо отримувати якнайбільше саме сонячного світла. Яке б яскраве не було освітлення вдома чи в офісі, воно вдесятеро поступається природному денному світлу навіть в похмурий день. Використовуйте будь-яку можливість побути на сонечку, на природі, на вулиці. Виходьте раненько на прогулянки, а як ні, то хоч біля вікна постійте кілька хвилин.
Є теорія про важливість незамінної амінокислоти триптофану. Її містить м’ясо індички, молоко, білок яйця. Триптофан сприяє виробленню серотоніну, а отой непереборний потяг до вуглеводів восени виникає через те, що серотоніну в мозку виробляється менше.
Щоб почуватись краще, споживайте більше овочів, фруктів, зелені, горіхів, сухофруктів — це важливо будь-якої пори року. Без йоду нашому організму теж кепсько — та морська капуста в продажу є постійно. Морепродукти взагалі є дуже корисними: якщо не креветки і червона риба, то принаймні оселедці й хек можна собі дозволити.
Попри спокусу, алкоголем і кофеїном краще не зловживати. Від надміру кави може зіпсуватись травлення, відчувається неспокій і м’язове напруження. Алкоголь може депресію поглибити.
А от фізичні вправи, фізична активність настрій покращують. Не забувайте про це. Певний ритм життя, сон і підйом, харчування, прогулянки за розкладом допоможуть впевнено тримати баланс кожного дня.
В принципі, кожен сам для себе вирішує, як поставитись до осені — як до депресивної нудної пори, чи як до можливості подбати про себе і зміцнити своє здоров'я. Ніж зітхати з приводу дощика, краще запланувати похід по гриби. Ніж сумувати через хмари, приємніше милуватись неймовірними осінніми барвами, на які осінь така щедра.
Природа дуже мудра! Вона завжди має що вам запропонувати. Якщо менше перейматись депресією, а натомість озирнутись навколо, ви неодмінно побачите її дари, яких так потребує ваш організм.
Вона допоможе не допускати до себе хвороби, попіклуватись про себе. Болить горло, тече з носа, пошесті грипу чи ковіду наближаються — розкладіть у хаті посічену цибульку і часник, збираєтесь на вулицю — змастіть ніс і губи засобами з ефірними оліями, повернулись додому — обов'язково вимийте руки з милом, промийте ніс та прополощіть рот теплою водичкою з сіллю, содою. Тоді віруси не зможуть потрапити вглиб організму і нашкодити нам.
А скільки ж навколо нас ліків! Палають серед гілок кетяги горобини червоної — такі цілющі, такі помічні! Горобину можна насушити, зробити варення або подрібнити ягоди і пересипати цукром.
В них стільки вітамінів, особливо вітаміну С, саліцилової кислоти. Яскравим кольором завдячують каротину — провітаміну А. Вітамін А— справжній вітамін молодості: очі робить ясними, а волосся пишним.У кого зір поганий, радимо з’їдати 10 ягід на день упродовж 30-40 днів — і зір відновлюється.
Ягоди горобини збирають ті, в кого ноги болять, в кого ревматизм, артрит, артроз, подагра. Обмін речовин нормалізується, запальні процеси в суглобах перестають турбувати.
А на іншому дереві чорніють ягоди аронії — горобини чорноплідної. Вони знижують тиск у випадку гіпертонії першого-другого ступеня, мають кровотворні властивості. Та треба бути обережним, бо в разі гіпертонії третього, четвертого ступеня,тиск може підвищитись.
Чорноплодна горобина багата на залізо, містить марганець, мідь, чимало інших мінералів. В ній є йод, дуже потрібний для щитовидної залози.
Якщо турбує зір, є катаракта, уважно подивіться попід деревами, і ви обов’язково знайдете зірочник-мокрець. Його можна збирати і з-під снігу. Розхідник звичайний теж неважко помітити: він лікує «сім дірок в голові», як кажуть народні цілителі.
А як же без калини! Вона теж багата на вітаміни, мікроелементи. Зріжте гілочки з червоними ягодами, зв’яжіть їх у пучок іповісьте на гвіздочку десь у сінях, сараї, в клуні чи коморі. Від застуди чи грипуліки можна робити не лише зягід, а також з гілочок та листя. Нап'ється людина чаю з ягід калини — і температура знизилась, стала нормальною. Або можна вичавити з ягід сік:1 ст. л. запити теплою водою та ще й з медом, лягти, вкутатись, пропотіти — і грипу як не було! Допомагає сік калиниі від гіпертонії.
Дуже помічна калина для жінок. Квіти лікують молочні залози в разі фіброзно-кістозної мастопатії. Кора спиняє кровотечі у випадку фіброміоми: 1 ч. л. на склянку окропу, вживати по чверті склянки впродовж двох-трьох тижнів, допоки не припиняться кровотечі.
Про шипшину знають всі! Її ягоди дуже цілющі, але зловживати ними не можна: через велику кількість вітаміну С температура може підвищитись до 39°С. Не треба брати цілу жменю, дорослим досить 7-10 ягід, дітям 5 на добу.
Гілочки дерев і кущів не такі яскраві і помітні, але теж дуже помічні навіть без листя, навіть узимку. За потреби можна зробити відвар з молодих пагонів малини і смородини, груші і вишні, тієї ж калини і горобини, верби, тополі, берези, вільхи, ожини... Вивчайте, дізнавайтесь про рослини більше і застосовуйте собі на здоров’я!
Отак з Божою поміччю і завдяки чудовим дарам природи відсвяткуємо Миколая, потім Різдво, Новий Рік, Водохреще, Колодій, а там і до весни недалечко. Сонячні дні порятують від депресії, їсти будемо менше, рухатись більше, відродиться природа, а з нею і життя миліше.