Як правильно пити гарбузовий сік

25 вересня 2025 р.

Наша глядачка пані Ларі в прямому ефірі запитує, як правильно пити сік гарбуза, як довго, і через який термін можна знову повторити цикл лікування?

Гарбуз — це ніби аптека в мініатюрі. Тому його радимо вживати регулярно. Cік гарбузовий містить все корисне, що є в гарбузі, лише менше клітковини і каротиноїдів. Його вплив на організм такий самий, як і гарбуза.

У гарбузі є багато каротиноїдів (β-каротин, лютеїн, лікопін, цис-α-каротин та інші — більше 10 різновидів). Вони відіграють важливу роль у підтримці нормального зору, імунітету, сприяють розвитку кісток. Гарбуз є цінним джерелом вітамінів С, К, групи B; мінералів: калію, кальцію, магнію, заліза, фосфору, міді, цинку, селену.

Якщо гарбуз вживати упродовж всього гарбузового сезону, він допоможе знизити рівень глюкози в крові, підвищити рівень інсуліну, збільшити толерантність до глюкози, тому корисний людям з діабетом і переддіабетом, але треба вибирати сорти з низьким вмістом цукрів. Живить мікробіоту. Допомагає погасити високу кислотність шлункового соку.Виводить токсини з організму. Має потенційну протизапальну, антимікробну та антипаразитарну активність. Допомагає знизити температуру, зняти судоми, полегшує дихання, бо розширює бронхи.

Ще цей плід (нагадаємо, що він називається ягодою) корисний в разі серцевих недугів, атеросклерозу, безсоння, депресії, для заспокоєння нервової системи у випадку різних нервових розладів: знизить рівень холестеролу та інших жирів в крові, очистить печінку, зміцнить серцево-судинну систему, підвищить рівень гемоглобіну, покращить сон.

Я завжди раджу вживати гарбузовий сік, коли у людини слабо працюють нирки. Цей «помаранчевий лікар» виводитиме надлишки рідини з організму та слугуватиме профілактикою сечокам’яної хвороби. В разі набряків (нефропатії), хронічного пієлонефриту, холециститу, анемії сік треба пити по 2 ст. л. кілька разів на день, або їсти гарбузову кашу (по 400 г 3 рази на день) або сирий гарбуз (по 150 г 3 рази на день).

Допомагає гарбуз в разі остеохондрозу, подагри, артриту, ревматизму. Якщо сік вживати по 1-1,5 склянки на день (по пів склянки 3 рази або по чверті склянки 4-5 разів на день), вийдуть з організму фосфати, трипельфосфати, урати, солі сечової кислоти, оксалати, солі з жовчного міхура. Щоб побачити, скільки вийшло із жовчного піску, треба кал розмивати, щоб пісок осів на дно. Зробити домашній аналіз сечі ще простіше: помочився у банку і поставив її на добу відстоюватися, і солі буде видно на дні.

Я не раджу пити по склянці гарбузового соку тричі на день, бо людина тоді стає схожа на гарбуз кольором шкіри. На щастя, цей жовтий колір, який деколи виникає через велике вживання каротину, не має за собою негативного впливу на організм. Він минає за кілька днів.

А як довго пити гарбузовий сік? Для того, щоб зрушити солі, щоб вони почали розсипатись і виходити, потрібен хоча б тиждень. Тобто, після тижня вживання соку вже можна перевіряти сечу на наявність піску чи камінців. Пити загалом 3 тижні, максимум 4 тижні.

Для оздоровлення і насичення вітамінами і мінералами найкраще вживати сік кілька разів на тиждень. Це має бути безпечним для більшості людей. Щоденне вживання може призвести до потенційних побічних ефектів.

Завжди пийте свіжий сік. Після стерилізації соку вміст різних каротиноїдів змешується на 20-30%, деяких на 50-70%, а є такі, які зовсім зникають. Після 7 місяців зберігання залишаються лише 4 різновиди каротиноїдів з 11, і ті — в малих кількостях. Тому використайте осінь для того, щоб наситити організм каротиноїдами — в організмі їх дбайливо запасає печінка і інші органи. І цей запас може зберігатися і поступово використовуватися у дорослого — десь рік, у дитини — три місяці.

До речі, Американська академія педіатрії не радить взагалі давати дітям віком до року фруктові соки через відсутність хоч якихось харчових переваг соку перед цілим овочем чи фруктом. Для дітей віком 1-6 років споживання соків має бути обмежено 110-170 г. У дітей сік може викликати діарею, метеоризм, біль у животі, карієс. Тому дітям краще давайте гарбузову кашу!

Залиште свій коментар