ДИНЯ СМАЧНА І КОРИСНА

20 августа 2021 г.

Диня – загадкова ягода. Першими почали вживати диню як їжу єгиптяни. Араби стверджують, що диню – плід із раю – на Землю передав один із ангелів. Чимало розповідей поширено про цю смачну, соковиту ягоду.

На Сході говорять, що диня надає волоссю здорового блиску, робить очі молодими, губи свіжими, бажання сильними, спроможності -  реальними, чоловіків бажаними, а жінок прекрасними.

Диню завжди подавали на десерт. Зазвичай свіжу. Однак смакує багатьом і в’ялена, сушена. На відміну від кавуна диня може достигати вже зібрана, під час зберігання.  В’ялена чи сушена диня  за своїми якостями не поступаються свіжій.

А щодо лікувальних властивостей, то їх навіть важко перерахувати.

Диня лікує і дорослих, і дітей од недокрів’я. Лікує подагру. Допомагає вивести  із організму уратні солі – тобто, солі сечової кислоти.  Ця ягода позитивно впливає на нирки, лікує сечокам’яну хворобу.

Корисна диня у разі захворювань серцево-судинної системи: і склерозу, і коли порушений кровообіг, болить серце чи виникає серцева аритмія.

Диня налагоджує моторну функцію, перистальтику кишківника, усуває запалення в кишківнику. Втамовує спрагу.

Людям дратівливим, знервованим треба давати чимало дині. Адже  вона заспокійливо діє на центральну нервову систему. Окрім того усуває шум у голові та вухах, оскільки лікує склероз судин головного мозку, виводить холестерин із організму.

Ця ягода налагоджує функцію печінки, сприяє циркуляції жовчі. Отже профілактично лікує жовчнокам'яну хворобу.

Але треба пам’ятати, якщо ви лікуєтеся динею, то необхідно провести кількаденну очищувальну дієту: харчуватися тільки овочами - і свіжими (сирими), і тушкованими. Варити овочеві перші страви.

Треба знати й те, що диня «не дружить» із м’ясом і кисломолочними продуктами.

Коли лікуєтеся динею, то треба їсти її по 200-250 грамів  що дві години. Як бачите, маємо дозоване лікування динею. Якщо у когось добрий апетит на диню, то лікувальний сеанс можна проводити через годину-півтори.

Якщо, не дай Боже, ви захворіли і лікар призначив лікування антибіотиками, то в меню треба включити диню. Дозу антибіотиків можна скоротити  (навіть удвоє) і не вживати препаратів, які усувають токсичність антибіотиків, тобто ністатин тощо.

Не викидайте шкірок дині. Додавайте їх до компоту, чаю  - ці напої стануть ще духмянішими і водночас сечогінними, також  виводитимуть надлишки антибіотиків із організму.

Ні в якому разі не викидайте насіння дині. Висушіть його, змеліть на кавомолці. Таке борошно допоможе розсмоктати рубці після операцій, опіків, інших травм. Для цього борошно запарити окропом і теплим накладати на рубці.

Це стародавнє лікування, ним користувався ще лікар Авіценна.

Насіння дині лікує імпотенцію. Рецепт також дійшов до нас із часів далеких.

 Засіб від імпотенції

Висушити насіння дині, помолоти його на борошно. З’їдати   по одній чайній ложці такого борошна чотири рази на день через годину після вживання їжі (вранці натщесерце з’їсти чайну ложку цього борошна, четвертий раз – увечері перед сном).

Річ у тім, що диня містить багато вітаміну Е (і особливо свіжа диня), який є гарним засобом для нормалізації сімейних стосунків.

У Франції, приміром, кажуть, що диня необхідна в осінній період життя. Коли почуття подружжя подібні на згасаюче багаття. Тоді диня, як сухі дрова для багаття, викликає яскравий вогонь теплого кохання.

Із дині готують варення, джем, цукати, маринади і вони дуже смачні.

Однак  хворим на цукровий діабет такими делікатесами захоплюватися  не можна.

Сьогодні ще є свіжі дині. Тож ласуйте на здоров’я, профілактично лікуйтесь од хвороб.

КОРИСНІ ПОРАДИ

Про диню

Не треба забувати, що диня гарний «косметолог».  Маска з дині - це одна із найстародавніших масок для   шкіри обличчя.  Допоможе й жінкам, у яких є пігментні плями на обличчі (це буває після пологів, або коли у людини хвора підшлункова залоза), вугрі.

Маска з дині

Помити обличчя теплою водою і нанести на шкіру обличчя натерту диню. Полежати десять-п'ятнадцять хвилин, згадати щось приємне, щоб на душі було сонячно, на серці приємно і через п’ятнадцять хвилин  змити маску теплою водою, потім прохолодною. Нанести живильний крем, а найкраще – вершки. Шкіра відбілюється, стає еластичною і довго не старіє.

Шкірку дині додають не тільки до чаю чи до компоту, а й до м’яса, яке варите – час готування скоротиться, м'ясо буде ніжним, смачним, соковитим.

Можна робити для родини та гостей «динні» сюрпризи.

Диня з виноградом та яблуками

З невеличкої дині вибрати насіння і частину м’якуша. Окремо приготувати фарш: білий виноград без кісточок, солодкі яблука, можна додати очищені персики подрібнити, змішати з м’якушем дині, який  вибрали, пересипати цукровою пудрою, наповнити  фаршем диню і залити вином. Зверху закрити кришечкою із самої дині, поставити в холодне місце настоюватися. Цей делікатес буде  сюрпризом для родини та  ваших гостей. 

Оставьте ваш комментарий