Їх легко виростити і це один з найулюбленіших українських овочів, який дає щедрий врожай. Але домашні кабачки можуть бути отруйними! Щороку кілька людей потрапляє через це до лікарень.
Кабачки, як і гарбузи, огірки, дині, містять токсин кукурбітацин, який є тритерпеном. Містять його і хрестоцвіті, тобто, капустяні овочі, і рослини деяких інших родин, але в менших кількостях. Він має цитотоксичну дію — тобто прямо негативно впливає на клітини нашого організму.
Продавані насіння і овочі цього токсину не мають або мають дуже мало, бо їх отримують з культурних сортів. Однак, кабачки з вашого городу можуть його містити через запилення (зворотне схрещення) з іншими сортами, дикорослими видами гарбузових, з декоративними гарбузами. При споживанні такого овочу може виникнути нудота, блювота, пронос і навіть дійсно важкий загальний стан, який називають «синдромом токсичного кабачка». У 2018 році у Франції дві жінки, які їли суп із гірких гарбузів, отруїлися, мали всі перелічені симптоми, а за кілька тижнів у них ще й випало волосся. На жаль, чи не щороку є повідомлення і щодо смертей, спричинених кабачками.
Найкраще провести тест на смак перед приготуванням: на смак кукурбітацини дуже гіркі. Якщо є гіркота, їсти такий кабачок не можна: ні сирим, ні вареним, ні смаженим, бо температура не знищує цей токсин. Пробувати треба саме сирий овоч, бо після приготування гіркота може стати не такою помітною.
З метою безпеки для посадки краще брати покупне насіння. Не садіть кабачки поруч з декоративними гарбузами, які містять кукурбітацин, і можутьсхреститися з кабачками. Захистіть кабачки від спеки і посухи: високі температури і нестача води діють як стрес, і вироблення токсину збільшується. Краще збирайте кабачки для їжі ще молодими, не дозволяйте овочам занадто дозріти.
Хай ця інформація вас не лякає, але лише застереже. Бо в усіх інших відношеннях кабачки — зелені, жовті чи бліді — цілком безпечні та корисні. Найбільше цінних сполук, зокрема вітамінів вони містять в шкірці, тому власні, необроблені хімікатами молоді кабачки краще не чистити! Немає нічого поганого і в тому, щоб їсти кабачки сирими, навпаки, так ви точно отримаєте більше корисних речовин і навіть води — чистої, профільтрованої самим овочем.
До речі, кукурбітацини зараз активно вивчають як потенційний лікарський засіб від запалення, раку, серцево-судинних захворювань і діабету. Отож, справджується і в цьому випадку твердження, що отрута в малих дозах може бути ліками!
Олена ЛАШКОВА, кандидатка біологічних наук